Kriterier for Norsk Akevitt

03.01.2011 (Oppdatert: 03.01.2020) Borghild Glorvigen

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt forskrift om kriterier for akevitt som skal merkes og omsettes med den beskyttede geografiske betegnelsen ”Norsk akevitt”. Regelverket trer i kraft 1. mars 2011. ”Norsk akevitt” må - være produsert i Norge, - være produsert av potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95% norske poteter, - være modnet i eikefat.

Norsk akevitt har vært en beskyttet betegnelse i EØS-avtalen siden 1994, men det er først nå det er fastsatt kriterier knyttet til denne betegnelsen.

Kriteriene er begrunnet i det gode og spesielle omdømmet som norsk akevitt har. Det er lagt spesiell vekt på historikken og tradisjonen bak akevittproduksjonen i Norge. I tillegg er det viktig å ivareta den anerkjennelsen i markedet som norsk akevitt har, og de forventninger som forbrukeren har til produktet.

Akevitt som skal merkes og omsettes med den beskyttede geografiske betegnelsen ”Norsk akevitt” må, i tillegg til å oppfylle de generelle kravene i spritregelverket, oppfylle følgende spesielle krav:

    1. være produsert i Norge 
    2. være produsert av potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95% norske poteter
    3. være modnet i eikefat i minimum 6 måneder for fat som er mindre enn 1000 l og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 l.

> Les mer om saken hos Landbruks- og matdepartementet.

> Les mer om forskrift om kriterier for akevitt (Forskrift om endringer i forskrift 11. oktober 2006 nr. 1148 om alkoholsterke og aromatiserte drikker mv.)

> Ingen bøkker, ingen norsk akevitt til jul 

> Slik lages norsk akevitt (Norske akevitters venner)

> Norske akevitter fra A til Å (Norske akevitters venner)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.