Kriterier for Norsk Akevitt

03.01.2011 (Oppdatert: 06.07.2016) Borghild Glorvigen

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt forskrift om kriterier for akevitt som skal merkes og omsettes med den beskyttede geografiske betegnelsen ”Norsk akevitt”. Regelverket trer i kraft 1. mars 2011. ”Norsk akevitt” må - være produsert i Norge, - være produsert av potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95% norske poteter, - være modnet i eikefat.

Norsk akevitt har vært en beskyttet betegnelse i EØS-avtalen siden 1994, men det er først nå det er fastsatt kriterier knyttet til denne betegnelsen.

Kriteriene er begrunnet i det gode og spesielle omdømmet som norsk akevitt har. Det er lagt spesiell vekt på historikken og tradisjonen bak akevittproduksjonen i Norge. I tillegg er det viktig å ivareta den anerkjennelsen i markedet som norsk akevitt har, og de forventninger som forbrukeren har til produktet.

Akevitt som skal merkes og omsettes med den beskyttede geografiske betegnelsen ”Norsk akevitt” må, i tillegg til å oppfylle de generelle kravene i spritregelverket, oppfylle følgende spesielle krav:

    1. være produsert i Norge 
    2. være produsert av potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95% norske poteter
    3. være modnet i eikefat i minimum 6 måneder for fat som er mindre enn 1000 l og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 l.

Les mer om saken hos Landbruks- og matdepartementet.

Les mer om forskrift om kriterier for akevitt (Forskrift om endringer i forskrift 11. oktober 2006 nr. 1148 om alkoholsterke og aromatiserte drikker mv.)

Les om akevitt (hos Arcus)

Les om fatmodning av akevitt (hos Arcus)

Les kåseri om akevitt av Ingvar Hage, Bioforsk

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.