Flytende juletradisjon

19.12.2019 (Oppdatert: 10.01.2020)

Potet er en veldig vanlig ingrediens i norsk hjem, spesielt i jula. Både i fast og flytende form!

Illustrasjonsfoto

Det er mange som dekker bordet med et ekstra glass i julehøytiden. Nemlig det «lille glasset». I lang tid har nordmenn hatt akevitt som en del av julemiddagen, og man kan finne tekster tilbake til midten 1500-tallet som nevner akevitt i Norge. De senere årene har produksjonen økt og i 2014 ble det solgt 1,2 millioner akevitt til nordmenn. Mesteparten ble solgt i desember.

 

Hvordan produseres akevitt?

Det populære brennevinet lages av potetavfall. Først blir poteten most og gjæret slik at stivelsen omdannes til forgjærbart sukker, for å så å destilleres. Råspriten, som ofte holder 95% alkohol, blir renset og konsentrert før den blandes med krydder og vann.
Hovedkrydderet i akevitt er enten karve og/eller dillfrø. Annet krydder som brukes for å sette en distinkt smak, kan være dill, kardemomme, pommeranseskall, stjerneanis, anis, fennikelfrø, paradiskorn, korianderfrø, vanilje og sitronskall for å nevne noen.

Eikefatene som akevitt lagres i, gjør også noe med smaken fordi alkoholen trekker smaksstoffer ut av treet. Derfor smaker sjelden all akevitt helt det samme; eikefatet avgjør også.

Etter lagringsperioden skal alkoholnivået være minst 37,5%, men ikke overskride 60%.

Hvordan de ulike produsentene løser prosessen og det tekniske varierer. Arcus som er blant de som produserer mest akevitt i Norge, satser på både teknologi og menneskelige sanser i deres produksjon. Produktet kontrolleres jevnlig i lagrinsprosessen. Både instrumentelle analyser og våre sanser blir brukt for å bestemme blandingsforholdet av akevitt. Samspillet er avgjørende for sluttproduktets kvalitet.
Les mer om produksjonen i denne utgaven av Amnytt Magazine.

> Les om "Livets vann" på Matprat

 

Norske akevitt

For at en produsent kan kalle akevitten sin for norsk, må den oppfylle visse krav. Dette for å sikre omdømmet, historikken og tradisjonen bak akevittproduksjon i Norge. Akevitten må være produsert i Norge, den må være fremstilt av potetsprit av minimum 95% norske poteter og den må ha modnet i eikefat i minimum 6 måneder for far som er mindre 1000 liter og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 liter.

I våre naboland produseres det også akevitt, men med forskjellig råvarer, deriblant korn. Korn kan også brukes til akevittproduksjon.

 

Ønsker du å fordype deg i den musikalske verdenen som omhandler akevitt, bør se her: 

> Akevittens glæde

> Potetsang for matvitenskapsstudenterFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.