Potetsang til repetisjonsbruk

(Oppdatert: 22.05.2017)

Tore Bjor, potetforedler og pensjonert professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, har skrevet visa under for studenter til hjelp til å huske fagstoffet om potet. Potetvisen har blitt avsunget mang en siste undervisningstime før eksamen på Ås.

 

Potetsang for matvitenskapsstudenter

Tekst: Tore Bjor.
Melodi: Ungkarssalme (”Når groværet kjem seg og kvelda blir lange..”)

En knoll i fra Andes langt borte i Vesten,
en knoll som kan vokse i mold og i jord,
ble brakt med spanjol, og om senn potetpresten
fant ut at poteten var god på vårt bord.
Husk, knollen har tørrstoffprosent tre og tjue,
og trekvart er stivelse, få det i hue!
Av fett er det mindr’enn du tror.

Poteten er sunn, det vet vi som har lest det.
Av tørrstoff er åtte prosent protein.
Og at proteinkvalitet er den beste,
det kommer av at det er nok av lysin.
Og ikke glem, knollen har med askorbinen,
kan spises i stedet for blodappelsinen.
Husk, grønn knoll gir besk solanin!

Poteter, som kokte, er trimmernes lykke,
for stivelsen raskt blir til sukker i blod.
Men kokte poteter, at de gjør oss tykke,
det er ikke sant, er det myte monn tro?
I kokte blir GI lett høy, det er riktig,
de med diabetes bør være forsiktig.
Men fedmefaktoren er god.

Med knollen som råstoff kan mangt produseres,
blant annet er fosforrik stivelse bra.
For chips så må lysfarge prioriteres,
så knollene lite glukose må ha.
Husk, skrelte poteter de må ei bli sorte,
med kaliumgjødsling blir mørkfargen borte.
- Og akevitt, den gjør deg glad.