Poteter er sunt

19.03.2015 (Oppdatert: 19.03.2015) Borghild Glorvigen

Ny forskning fra Canada konstaterer at potet er en av de viktigste kildene til antioksidanter i vår diett. Dette bidrar til å redusere risikoen for kreft, hjerte- og karsjukdommer, diabetes og stråleskader.

Kokte poteter. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Poteter er vanlig, er rimelig i innkjøp, kan fint lagres, er lett å tilberede og er næringsrik. Derfor har potet blitt en av de fem viktigste vekstene som spises over hele verden. Potetens daglige og langsiktige bidrag for helsa vår bli dermed veldig viktig.

Slik starter sammendraget av en ny forskningsartikkel, som ble publisert i Canada i februar. Artikkelen fortsetter med å konstatere at potet er en av de viktigste kildene til antioksidanter i vår diett.
Arbeidet
er utført av forskerne Christie Lovlat, Atef Nassar0, Stan Kubow1 ,Xiu-Qing Li2, Danielle Donnelly3.

Les artikkelen "Potet er sunt" i Handelsbladet (publisert 16/3/2015).

 

Potet er en av de viktigste kilder til antioksidanter i menneskets diett. Derfor påvirker poteten forsvarsnettverket i kroppen vår, og kan dermed bidra til å redusere risikoen for både kreft, hjerte- og karsjukdommer, diabetes, og også stråleskader, i følge artikkelen. 

Forskerne fant også at poteter som vokser i nordlige strøk, med kaldere temperaturer og lange dager, får mer antioksidanter enn de som vokser i varmere strøk. Og dette fortsetter under lagring. Seks måneders lagring ved 4 grader økte faktisk innholdet av antioksidanter.

Les artikkelen "Metabolic Biosynthesis of Potato (Solanum tuberosum L.) Antioxidants and Implications for Human Health" her.

 

 

0 ·

1 · .
2 Agriculture and Agri-Food Canada, Ottawa, Ontario, Canada
3 ·

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.