Potet i alle former fra Hedmark

19.10.2016 (Oppdatert: 19.10.2016)

Hedmark har 39 % av landets potetareal. I Hedmark hadde en potetprodusent i 2006 i gjennomsnitt 93 dekar med potet. I 2015 hadde dette økt til 135 dekar. I Norge er gjennomsnittsarealet 61 dekar potet per produsent. Fylkesagronom Lars Martin Hagen har skrevet om potetens betydning for Hedmark fylke.

Fylkesagronom Lars Martin Hagen på markdag på Apelsvoll i 2014. Foto: Borghild Glorvigen

Alle har smakt en potet med aner fra Hedmark

Om du inntar potet i fast, flytende eller pulverform, så er sannsynligheten stor for at den har sine røtter tilbake til Hedmark. Dette skriver fylkesagronom Lars Martin Hagen. Det har skjedd en stor strukturendring i potetproduksjonen de siste te ti årene. Gjennomsnittsarealet i Hedmark har økt fra 93 til 135 dekar på 10 år.

Videre skriver Hagen at "hovedtyngden av produksjonen skjer på steinfri jord i Solør og Odalen, med Grue og Åsnes som de to største potetproduksjonskommunene med nesten ti tusen dekar hver. Nord-Østerdalen er kjent for sin spesialisering på mandelpotetproduksjon."

Hagen skriver også at: 

- Hedmark er settepotetfylke med 70 % av landets totale settepotetareal på 9098. Hele 35 av landets 55 settepotetdyrkere holder til i Hedmark. 

- Nye sorter foredles fram på Graminor i Hedmark

- I Hedmark finnes det potetpakkeri, chipsproduksjon og brennerier mm.

- Rådgivingstjenesten står sterkt i Hedmark.

 

Les hele saken "Potet i alle former" (hos Fylkesmannen i Hedmark)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.