Nye potetstudenter på plass

05.12.2016 (Oppdatert: 12.12.2016) Morten Berntsen

I uke 48 ble ei ny runde med NLR Potetskolen startet opp. Tilbudet er rettet mot hele næringa, med kvalitetsproduksjon av matpotet og settepotet i hovedfokus.

Oppstart: Borghild Glorvigen er, sammen med samarbeidspartnere, i gang med et nytt kull på NLR Potetskolen. Gjennom sju samlinger skal deltakerne få bedre kunnskap om potetproduksjon. Foto: Morten Berntsen

28 personer med tilknytning i hele potetbransjen møtte opp på Blæstad i Hedmark for første samling i NLR Potetskolen denne uka. Borghild Glorvigen, initativtaker og fagkoordinator potet i NLR, er veldig fornøyd.

– Dette er gærbra! sier hun.

Målet med hele studiet er å tilby deltakerne den nyeste kunnskapen innen potetproduksjon. De som dyrker potet på egen gård får kunnskap som kan bidra til økt varekvalitet, mens deltakere med tilknytning til industri og konsum får kunnskap om bedre utnyttelse av poteter som råvare.

– Dessuten skal NLR Potetskolen være et møtested hvor man kan knytte kontakter i hele næringa. Vi får vist fram hvor mange det er i hele bransjen som er knyttet til potetproduksjon, supplerer Glorvigen.

LES OGSÅ: Fem om potetskolen

Fyller kunnskapshull

Det første kullet fra NLR Potetskolen hadde sin siste samling ei uke før nytt kull startet, og erfaringene fra den første runden er positive. Blant mange fornøyde kursdeltakere, er det særlig én kommentar Borghild Glorvigen husker godt.

– Det var en mangeårig potetprodusent som kommenterte at han ikke visste hvor mye han ikke kunne om potet før han begynte på NLR Potetskolen, sier hun.

Kullet skal nå gjennom totalt sju samlinger, før de blir ferdige med studiet i november neste år. I løpet av den tiden skal de også arbeide med selvstendige prosjektoppgaver.

 

NLR Potetskolen skal:

  • Tilby nyeste kunnskap innen potetproduksjon
  • Bygge opp kunnskap hos den enkelte som kan bidra til økt varekvalitet og bedre utnyttelse av råvaren
  • Bidra til bedre lønnsomhet i produksjonen
  • Samle produsenter og potetbransje for felles læring og erfaringsutveksling
  • Være en møteplass for inspirasjon til mer målrettet innsats i potetproduksjonen

 

Temaer på NLR Potetskolen:

  • P1: Jordas bruksegenskaper, plantenes næringsopptak og klima
  • P2: Dyrkingsteknikk, sorter og produktkvalitet i potet
  • P3: Skadegjørere i potet og aktuelle tiltak
  • P4: Høsteutstyr, høsteteknikk, lager og lagerstyring
  • P5: Produksjonsøkonomi, marked og bedriftsledelse i potetproduksjon


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.