Tørråten er på tur

07.07.2016 (Oppdatert: 09.07.2016)

Potettørråte er den viktigste sjukdommen i potet i Norge og i andre land, og angriper hele potetplanta. Tørråte utgjør dessverre en årlig trussel, og gjør mest skade i varmt og fuktig vær. Nå varsles det om fare for angrep over store deler av landet. Tørråte er til nå funnet i Rogaland, i Vestfold og i Østfold.

Varslingen (VIPS) viser at forholdene er gode for vekst av tørråte flere steder (varsel 7/7).

Sjukdommen forårsakes av en soppliknende skadegjører, som angriper både blad, stengler og knoller.

Skadegjøreren overvintrer i settepoteter eller i jorda som oosporer (hvilesporer). Potettørråte er utbredt overalt hvor det dyrkes potet i Norge. I Nord-Norge og i fjellbygdene er temperaturen i veksttida ofte for lav for utvikling av sjukdommen.

Følg med på Varsling av tørråte på VIPS (Varsling innen planteskadegjørere).

 

Første funn av tørråte ble gjort i Rogaland 13. juni, mens det i Vestfold var funn av tørråte i Brunlanes den 15. juni i sorten Berber.

 

I Rogaland er det tørråte i flere åkre, og i Vestfold har det vært nye angrep denne uka. I Østfold er det funnet tørråte for første gang i år, fredag 8. juli, i sorten Solist. Med det tørråteværet som er flere steder nå (nokså varmt og fuktig) er det viktig at åkrene er beskyttet mot denne skadegjøreren.

 

Les mer om tørråte:

> Oversikt over utviklingen av tørråte i de nordiske landene (Euroblight).

> Tørråte i Plantevernleksikonet.

> Reduser smittekildene for tørråte.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.