Internasjonal potetkonferanse i Norge i 2023

19.07.2017 (Oppdatert: 04.04.2018) | Nyhet

Den europeiske foreningen for potetforskning har valgt Norge som vertsland for sin konferanse om seks år.

Forsker Håvard Eikemo ved NIBIO Bioteknologi og Plantehelse skal lede arbeidet med EAPR-konferansen i 2023.

 − Dette er en gladnyhet for hele potet-Norge, men med konferansen følger også mye ansvar og arbeid, sier Borghild Glorvigen. Hun er fagkoordinator potet i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og prosjektleder for Fagforum Potet, som er et samarbeid mellom NLR og NIBIO.

Borghild Glorvigen forteller at det er Fagforum Potet som har arbeidet fram søknaden, og overlatt til NIBIO å stå som søker. Mandag 10. juli la hun fram Norges søknad om å være vertskap for konferansen i 2023 for The European Association for Potato Research (EAPR). Framlegget ble applaudert.

> Se nyhet på EAPRs nettside

Forsker Håvard Eikemo ved NIBIO Bioteknologi og Plantehelse er valgt som «President-Elect» i EAPR for de neste tre årene. Deretter blir han President de neste tre årene. Håvard Eikemo er ansvarlig for konferansen i 2023.

− Fagforum Potet er veldig glad for at Håvard Eikemo kunne ta på seg denne oppgaven, sier Glorvigen. Han legger opp løpet videre for at dette skal bli «The best EAPR-Conference ever», i samarbeid med deltakerne i programkomiteen. Den består foreløpig av folk fra NIBIO, NMBU, NLR, Graminor, Findus, Maarud, Tromspotet og Syngenta.

Konferansen arrangeres 9. – 14. juli 2023, med utferder til forskningsinstitusjoner, potetprodusenter, foredlingsbedrifter m.m.

The European Association for Potato Research (EAPR)

Formålet med EAPR er å fremme utveksling mellom ulike land, både i og utenfor Europa, av vitenskapelig og teknisk informasjon, relatert til alle aspekter av potetproduksjon, plantevern og bruk. EAPR oppmuntrer og bistår internasjonalt samarbeid på disse feltene. Foreningen gjenspeiler den globale interessen for potetforskning, og mens medlemskapet hovedsakelig er fra europeiske land, er det også medlemmer i 32 andre land. EAPR ble etablert i 1957 og feirer i år seksti år med vitenskapelig og teknisk samarbeid.   

 

Fem seksjoner

EAPR har fem seksjoner som fremmer forsking og kunnskapsutveksling innenfor:

  • Planteforedling og sortsprøving
  • Agronomi og fysiologi
  • Patologi og skadedyr
  • Virologi
  • Post harvest

 

EAPR-seksjonene møtes regelmessig for å diskutere problemer og resultater av forskning. De setter ned arbeidsgrupper for studier av spesielle problemer, for standardisering av metoder for forskning eller terminologi.

 

Konferanser hvert tredje år

Hvert tredje år arrangerer EAPR en stor internasjonal konferanse i et europeisk land. Her er det foredrag fra internasjonalt anerkjente forskere, workshops og ekskursjoner. EAPR-konferansene gir muligheter for de som er interessert i potetforskning til å møte kolleger fra hele verden, engasjert i alle typer arbeid knyttet til potet.

 

EAPR-konferanser:

  • Brussel, Belgia, 2014
  • Versailles, Frankrike, 2017
  • Warszawa, Polen, 2020
  • Oslo, Norge, 2023


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.