(Nesten) alt om poteten

05.10.2017 (Oppdatert: 09.10.2017) | Nyhet

Er det bra å spise grønne poteter? Hvordan skal poteten lagres? Hvordan dyrkes poteter? Hvor kommer poteten fra? Dette og mer til får du om du leser "(Nesten) alt om poteten" fra Matmerk.

I Norge dyrkes det fram mellom 315.000 og 400.000 tusen tonn hvert år. Poteter dyrkes fra Kristiansand i sør til Alta i nord. De første potetene (tidligpotetene) kommer  hovedsaklig kommer fra Reddal i Aust-Agder, Lærdal innerst i Sognefjorden, Randaberg i Rogaland, Brunlanes i Vestfold, eller fra Frosta i Nord-Trøndelag. Poteter kan brukes til alt, til vanlig kokepotet, knuste poteter, potetmos, pommes frites, chips, potetmel, akevitt, og mye mye mer.

Poteter kan dyrkes nesten over alt i hele verden. Potet er verdens tredje viktigste matplante, og det er bare hvete og ris som dyrkes i større mengder enn potet. Potetstivelse er et av de viktigste karbohydratene i dietten til hundrer av millioner mennesker rundt om i verden. Poteter er veldig viktig i kostholdet for mange folk i land i Sør-Amerika, Afrika og store deler av Asia. Potet er den matveksten som dyrkes i flest land i verden (over 100).

 

Matmerk har tatt en prat med forsker Eldrid Lein Molteberg på NIBIO Apelsvoll, og har skrevet om potet:

"(Nesten) alt om poteten."

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.