Norsk akevitt i fare

11.05.2017 (Oppdatert: 22.05.2017) | Nyhet

Staten foreslår å avvikle prisnedskrivningstilskuddet for potetsprit i sitt tilbud i jordbruksoppgjøret. Administrerende direktør i Norsk landbrukssamvirke mener at dette vil svekke den norske akevitten.

Prisnedskrivingstilskudd

Prisnedskrivningstilskuddet som HOFF mottar for potetavfallet utgjør ca. 4 kroner per liter 40 prosent ferdig sprit. Hoff selger ren sprit, og tilskuddet utgjør 9,5 kroner per liter. I sitt tilbud i jordbruksoppgjøret vil staten avvikle denne ordningen.

> Se Statens tilbud i Jordbruksforhandlingene 2017, om prisnedskrivingstilskuddet side 115. 

I intervjuet med Nationen kaller administrerende direktør Ola Hedstein i Norsk landbrukssamvirke dette for et "umusikalsk forslag fra staten. – Dette var veldig overraskende, og det vil svekke den norske akevitten, som har et kvalitetsstempel", sier han.

 > Les intervju med Ola Hedstein i Nationen (9/5/2017)

 

Avfall fra potetpakkerier og potetindustri blir til norsk akevitt

Potetavfall fra potetpakkerier og fra potetindustrien foredles hvert år om til edle dråper hos Hoff SA. Årlig tar de imot mellom 45.000 og 50.000 tonn med potetavfall (små poteter, store poteter, poteter med for mye skurv etc.). Rundt 20.000 tonn brukes til produksjon av ca. 2 millioner liter sprit. Spriten selges til Arcus, som blant annet lager norsk akevitt. 

Norsk akevitt har lange tradisjoner i Norge, og har siden 1800-tallet vært basert på norske poteter.

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt en forskrift om kriterier for akevitt som skal merkes og omsettes med den beskyttede geografiske betegnelsen ”Norsk akevitt”. Regelverket trådte i kraft 1. mars 2011. 

For å kunne kalle akevitten for norsk må minimum 95% av råvaren være fra norskproduserte poteter. Videre må ”Norsk akevitt” være produsert av potetsprit fremstilt i Norge, og må være modnet i eikefat. 

 

> Gull til norsk akevitt (NHO Mat og Drikke)

 

Per Harald Grue uttaler til Nationen at hvis forslaget går gjennom, vil akevitt måtte lages basert på importerte varer. "- Det ville ha vært en tragedie for Norge å ikke kunne benytte norske råvarer til å lage vårt nasjonalbrennevin", sier Grue. Han var en av grunnleggerne, og har i mange år ledet Norske Akevitters Venner.  

> Les intervjuet "Landbruksveteran og akevittentusiast sjokkert over potetsprit-kutt" (Nationen 11/5/2017)

> Kuttet til potetsprit truer norsk akevitt (ABC Nyheter 13/5/2017)

> Akevittopprør mot regjeringen (VG 13/5/2017)

Akevittens kjølende krydder er et perfekt utgangspunkt for sommerlige drinker (Dagens Næringsliv, 26/5/2016)

 

Se intervjuet med Per Harald Grue 12/5/2017 ved å klikke på lenken i bildet.

 

> Les om produksjon av Norsk Akevitt hos Arcus

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.