Blåfarge i poteter

30.10.2018 (Oppdatert: 30.10.2018)

Kanskje har du sett det i år - Mandelpoteter med mye blåfarge inni, eller Ringerikspotet med rødfarget potetkjøtt. Potetene er ikke nye sorter, og de er ikke farlige å spise.

Blåfarging i Mandel. Foto: Ulrike Neuman

Noen synes at Mandelpoteter med blåfarge er ekstra spennende, andre synes kanskje ikke at potetene er like delikate på tallerkenen. Poteter som er blå inni er ikke farlig å spise. Poteter med blå farge på skallet er heller ikke farlig å spise. Mange potetsorter er naturlig blå eller røde både utenpå og inni, eller begge deler. Fargen kommer fra en gruppe stoffer som heter antocyaniner. Herfra kommer også blåfargen på blåbær, den nesten svarte fargen på solbæra og rødfargen i høstløvet.

 

> Les mer om Blåfarge i poteter (i blogg: arktiskmat.blogspot.com*)

 

* Produsentorganisasjonen Ottar er en sammenslutning av bønder som produserer potet og grønnsaker under midnattsolen. Følg den i bloggen over. 

 

Poteter kan være både blå og røde i potetkjøttet. Foto: Borghild Glorvigen

 

> Les mer om Naturlige fargestoffer i potet (Fagforum Potet)

> Les mer om antocynaniner (Store norske leksikon)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.