EU investerer i norsk ugrasrobot

16.08.2018 (Oppdatert: 16.08.2018)

I sommer mottok den norske teknologibedriften Adigo mottok 16 millioner kroner fra EU. Målet er kommersialisering av ugrasroboten Asterix.

Ugrasroboten Asterix se Adigo ser forskjell på ugrasplanter og nytteplanter, og bare uønskede planter sprøyte. Foto: Adigo

I konkurranse med 1600 søkere fra hele Europa var Akershus-bedriften Adigo blant dem som i sommer fikk beskjed om at EU vil investere i prosjektet deres.

Pengene skal gå til å kommersialiserring av ugrasroboten Asterix, en robot som ved hjelp av et kamera ser og kjenner igjen ugraset og dermed kan sprøyte bare ugraset og ikke nytteplanten eller bakken.

> Les om tildelingen i Norsk Landbruk (13/8/2018).

Adigo AS

Adigo AS er en teknologibedrift som arbeider med industriell produktutvikling. I prosjektet "Asterix" har Adigo utviklet teknologi som gjør det mulig å sprøyte bare ugraset. Ved hjelp av kamera ser ugrasroboten Asterix forskjell på ugrasplanter og nytteplanter, og sprøyter bare de uønskede vekstene. Dette gir en stor reduksjon av bruk av plantevermidler i den enkelte åker.

Adigo er et latinsk verb som betyr «Jeg driver frem»

> Les mer om Adigo

 

Vant innovasjonspris

I flere år har NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving samarbeidet med grønnsaksdyrkere og teknologiselskapet Adigo AS. Et av målene var å utvikle en selvgående ugrasrobot. I 2017 vant Adigo AS innovasjonsprisen* for roboten Asterix.

* Norsk Landbrukssamvirke deler hvert år ut en innovasjonspris for å hedre personer eller foretak som våger å satse på innovasjoner innen bioøkonomi. Årets pris (2017, red.) ble nylig utdelt under konferansen «Mat og landbruk 2017». 

 

Prosjekt Asterix

Prosjektet Asterix har vært i utvikling siden 2009. Det startet med tester i kålrot. Prosjektene har vært finansiert av Norges Forskningsråd, Fondet for forskningsmidler i landbruket og BIONÆR, Miljøteknologiordningen, EU Horizon 2020 (SME Phase 1), samt egeninnsats fra grønnsaksdyrkere og Adigo AS. Utviklingen har skjedd gjennom flere prosjekt, bl.a.:

> Asterix: Automatisk deteksjon og sprøyting av ugras i planterader» (prosjekteier: Adigo AS, Nr. 218701

> VEGINN: Innovasjon for bedre ugresskontrol i grønnsaker» (prosjekteier: Adigo AS, Nr. 234226

> Endra produksjonsmetodar for kålrot – nye tiltak og strategiar for kostnadseffektivt ugrasreinhald» (prosjekteier: Norsk Landbruksrådgiving Rogaland, Nr. 192311

Presisjonssprøyting av grønnsaker 2018-2019 (Prosjektleder Anders Brevik, Adigo AS)

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.