Forbudt å bruke Prestige i 2019

03.05.2018 (Oppdatert: 03.05.2018)

EU-kommisjonen har besluttet å forby bruken av enkelte neonikotinoider på friland. Et av disse stoffene er imidakloprid, et av virkestoffene i beisemiddelet Prestige.

Det virksomme stoffet imidakloprid er ett av flere kjemiske forbindelser i gruppen neonikotinoider. Neonikotinoider er ei gruppe insektmidler, som man mistenker å ha sammenheng med den omfattende biedøden en har sett flere steder i verden. Andre stoffer i samme gruppe er clothianidin og thiamethoxam, som ikke godkjent for bruk i Norge.

Følgende plantevernmidler som inneholder imidakloprid er godkjent i Norge i dag: Confidor (til bruk i veksthus), Merit Forest (på bartrær i planteskoler), Prestige (beising av settepoteter) og Provado insektpin (prydplanter innendørs, hobbypreparat).

Av de nevnte preparatene er det kun Prestige som brukes i potet. Prestige er et beisemiddel med to ulike virksomme stoffer. Imidakloprid virker mot tidlige angrep av sikader, teger og bladlus, mens pencycuron virker mot svartskurv.

Forbudet trer i kraft i løpet av noen måneder. Forbudet gjelder for bruk på friland. Det betyr at i vekstsesongen 2019 vil det ikke være tillatt å sette poteter som er beiset med Prestige. 

I veksthus kan man fortsatt bruke neonikotenoider.

Beisemiddelet Prestige som ikke brukes i 2018 må leveres for godkjent avfallshåndtering. 

 

> Derfor går det dårlig med biene (Forskning.no 2014) 

 

> Hvordan brukes neonikotinoidene i Norge? (Mattilsynet 2012/2016)

 

> Les Bioforks rapport 8/149 (2013): Opptak og translokering av insektmidlet imidakloprid fra planteavfall til nektar og pollen i trekkplantene bringebær og solsikker – en mulig eksponeringsvei for pollinerende insekter. 

 

> Bee studies stir up pesticide debate (Nature 2015)

 

> Hvor giftig er neonikotinoider (f.eks. imidakloprid), sammenlignet med f.eks. DDT? (Mattilsynet 2012)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.