Holdbarheten til potet - og litt annet

20.08.2018 (Oppdatert: 20.08.2018)

Poteten - vår hverdagshelt. Poteten er sunn, den er svært anvendelig, og den holder seg godt gjennom vinteren. Servicegrossistene AS informerer om holdbarhet, hva sortene passer til og hvordan du kan unngå matsvinn.

Arielle er en tidligsort som også kan lagres og brukes utover høsten. Foto: Borghild Glorvigen

Med riktig lagring kan de fleste potetsorter vare i månedsvis. Uvaskede poteter langt bedre holdbarhet enn vaskede poteter. "Gir du den en liten dose kjærlighet og omtanke, vil den gylne knollen være i storform i lang tid", sier Servicegrossistene AS.  

> Les hele saken (Holdbarhet på potet - alt du trenger å vite)

 

Farge på knollen

Poteter er vanligvis røde eller gule i skallet. Noen sorter er også blå. De fleste sortene er gule i potetkjøttet, men noen få sorter kan ha rød eller blålilla kjøttfarge. 

Lilla og rødt er bra. Noen sorter får av og til lilla eller røde flekker i knollen og/eller rett under skallet. Fargene er antioksidanter, og er ikke farlig. Sorter man oftest ser dette i er Mandel (lilla farge) og Ringerikspotet (rød farge), men det kan også forekomme i andre sorter. 

 

Bilder: Nye nummersorter fra Graminor, til venstre: G09-1057, til høyre: G08-1595. Foto: Borghild Glorvigen

Grønt er giftig. Grønne poteter skal vi ikke spise. 

> Les mer om grønne poteter i "Nytt prosjekt: Grønne poteter i butikk"

 

Mos - rasp - kok og kutt!

Det meste av teksten er hentet fra artikkelen "Holdbarhet på potet - alt du trenger å vite" (Servicegrossistene 17/8/2018)

Bruk skallet! – det er proppfullt av næring; salte, tørke, grille, sprøsteke.

Mos! Kok potetene møre og lag en mos med nye smaker, bruk i deiger, som jevning i supper og gryter, eller lag potetlomper. Anbefalte sorter til mos: Asterix, Laila, Mandel, Pimpernel, Troll, Blå Kongo.

Rasp! – Røsti, raspeball, kompe. Forslag til sorter: Asterix, Kerrs Pink, Peik, Laila.

Kutte! – I stenger, i skiver, i båter, i terninger, eller lag Hasselback-poteter, spiralpoteter eler kutt poteten i løvtynne skiver. Forslag til sorter: Asterix, Beate, Folva.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.