Nå koser vi oss med norske nypoteter

15.06.2018 (Oppdatert: 21.06.2018)

Sesongens høydepunkt er her. Nypotetene er i butikken nær deg. Potetene kommer fra Reddal, fra Brunlanes, fra Lærdal, Sunndalen, Randaberg, Frosta og Østfold. Nyt nypotetene - nyt sommeren.

Høsting av potetsorten Juno. Foto: Tom Sigurd Dokkedal

Sommerens høydepunkt for potetelskere er årets nypoteter. Kokte poteter og en smørklatt er alt som skal til for å glede et potethjerte. 

Nypoteten har mange navn

De første potetene heter Solist, Juno eller Hassel. Deretter følger Berber og Arielle tett på, og rett etter kommer Rutt. Hassel er en ny norsk gul tidligsort, og er oppkalt etter Sverre Helge Hassel (1876-1928), en av de første fem til å nå Sydpolen sammen med Roald Amundsen. Sorten er foredlet fram av Graminor.

> Les mer om sorten Hassel

 

En kald start for årets nypoteter

Årets potetproduksjon startet kaldt i hele landet, og potetsettinga var 2-3 uker forsinket i tidligpotetområdene. Men for en vår vi har hatt, og for en varme. Veksten har vært raskere og jevnere enn normalt. Utfordringene som det normalt er med kalde netter på små og skjøre potetplanter i april har vært fraværende. Fordi det har vært så tørt har produsentene vannet både tidlig og seint. De første potetene som ble høstet første uka i juni hadde vokst fram på bare 50-55 vekstdøgn. Normalt tar et ca. 60 dager før de første potetene høstes.

 

Høstes og selges i løpet av et døgn

Potetene pakkes og kjøres ut samme dag som de høstes. Produsenter og pakkerier gjøre alt som gjøres kan for å korte ned tida fra jord til bord.  

> Les: 200 tonn nypoteter på vei ut i markedet (Gartnerhallen 7. juni 2018)

 

Nypoteter varer hele sommeren

Det er ikke bare tidligpotetområdene som har tidligpotet. Potetene i Norge settes fra slutten av mars til starten av juni. Derfor forsynes markedet med nypoteter til godt uti august. 

 

Møt potetbonden Tor Knutsen som høster Hassel

Se etter merket NYT NORGE fordi:

  • Nyt Norge garanterer at råvarene er norske
  • Bonden følger strenge, norske regler
  • Maten er produsert og pakket i Norge

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.