Norsk potet er populær

19.12.2018 (Oppdatert: 19.12.2018) Morten Berntsen

Norske poteter øker i popularitet hos forbrukerne, etter en historisk bunnotering i 2013.

Norske poteter vinner tilbake tapt terreng. Foto: Morten Berntsen

Etter flere år med nedgang i salget av norsk potet, tok bransjen grep. Nå jubler både forbrukere og kokker over mangfoldet og kvaliteten på de norske potetene, skriver Norsk Landbrukssamvirke på sine nettsider

– Dette er kjempegledelig, sier Borghild Glorvigen, fagkoordinator potet i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 

 

Målrettet jobbing

Gjennom felles innsats fra hele bransjen er norske poteter tilbake der de skal være. I 2013 ble det satt mål om at norskandelen for potet skulle være 80 prosent i 2017. 

– Det har vært et systematisk arbeid med fokus på norsk potet i hele verdikjeden over flere år. Andelen norsk potet er i 2017 på det høyeste siden 2011, så dette går rett veien, sier Glorvigen. 

Selv om pilene peker rett vei for norske poteter, ser ikke Borghild Glorvigen noen grunn til å hvile på laurbærene. 

– Det går rette vegen, men vi må fortsette den gode jobben. Vi har klima, jord og dyktige produsenter som gjør at alt ligger til rette for å øke norskandelen ytterligere, sier koordinatoren og berømmer produsentene som investerer og brannen som satser på norsk vare. 

 

Kontinuerlig jobbing

Forbrukeren handler med kritisk blikk, og utseende til poteten vil være viktig også i framtida. Bønder, forskere og rådgivningstjeneste jobber kontinuerlig med å produsere gode poteter med fin skallfinish og godt utseende tilpasset norske forbrukeres preferanser. 

Blant annet har både rådgiving og bønder tatt i bruk nye verktøy for å gjødsle potetene mer presist

– Vi ønsker å gi potetdyrkeren et ekstra hjelpemiddel for å tilpasse nitrogengjødsling til behovet for den enkelte potetåker i den gitte sesongen. Riktig gjødsling er den mengden som gir optimal avling av god kvalitet tilpasset sortens bruksformål, sier Borghild Glorvigen. 

 

 

Trenger du råd i din potetproduksjon?

Norsk Landbruksrådgiving har potetrådgivere i hele landet som kan bistå i produksjonsveiledning. 

> Les merFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.