Nyter norske poteter

26.01.2018 (Oppdatert: 29.01.2018) Morten Berntsen

Gjennom felles innsats fra hele bransjen er norske poteter tilbake der de skal være. Nær 80 prosent av potetene som ble solgt i 2017 var dyrket i Norge, viser foreløpig oversikt.

Nordmenn har igjen fått øynene opp for norskprodusert potet. For 2017 ligger andelen norskprodusert potet an til bli rundt 80 prosent av det totale forbruket. FOTO: Morten Berntsen

Etter flere år med stadig økt import, peker pilene endelig rett vei for norskprodusert potet. 

– Andelen norsk potet er i 2017 på det høyeste siden 2011, så dette går rette veien, sier Borghild Glorvigen, fagkoordinator potet i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 

Andelen norskprodusert potet ligger for 2017 an til å bli i nærheten av 79 prosent. Dette baserer seg på foreløpige tall som ikke blir bekreftet før i juli 2018.

Figur: Potetomsetning til konsum med fordeling mellom norsk og import i tidsrommet 2004 til 2016. Andelen norskprodusert potet er angitt som prosent av total omsetning. For 2017 ligger norskandelen til å bli tett oppunder 80 prosent. Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS). 

 

Fokus og forskning

Koordinatoren peker på flere faktorer som forklarer hvorfor norske poteter igjen ser ut til å vinne terreng i konkurransen mot importpotet. 

– Det har vært et systematisk arbeid med fokus på norsk potet i hele verdikjeden over flere år. Blant annet har Bama og Gartnerhallen hatt et uttalt mål om 80 prosent norskandel innen 2017, forklarer Glorvigen. 

I tillegg har produsenter, potetforedlere og rådgivingsapparatet hatt et særlig fokus på utvikling og produksjon av visuelt pene poteter. Nyere forskning hos NOFIMA om helsemessige aspekt og "Potet er sunnere enn du tror", betyr også noe for positiv omtale av potetene og dermed sannsynligvis økt forbruk av potet. Samtidig øker lysten til å lage mat fra bunnen av i befolkningen. Dette tror Glorvigen også vil bidra til økt forbruk av poteter. Dessuten er poteter en rimelig råvare som kan tilberedes i mange varianter, og som passer til nær sagt alt.  

– Innenfor potetforskningen hos NIBIO har det i flere år vært arbeidet med flere forskningsprosjekt som kan bidra til å bedre forståelse for hvordan kvaliteten til forbruker kan forbedres. 

– Vi kan like det eller ikke, men forbrukerne handler med øyene. Derfor har vi lagt innsats i utvikling og produksjon av pene poteter gjennom fokus på skallkvalitet og skallfinish, sier hun. 

 

LES MER: Poteten er sunnere enn du kanskje tror

 

Norske poteter vinner terreng. En av forklaringene er næringas fokus på pene poteter som forbrukerne liker. FOTO: Morten Berntsen. 

 

Produsentene investerer i pene poteter

Pene og gode poteter kommer ikke av seg selv. Dyktige bønder og rådgivere har jobbet systematisk med produksjonen i mange år, og flere produsenter har gjort viktige og nødvendige investeringer som spiller inn på tilgjengeligheten av norsk potet. 

– At flere produsenter nå har kjøleanlegg og god lagerstyring, gjør at vi kan tilby markedet norske poteter helt til tidligpotene kommer og en ny sesong starter, sier Glorvigen. 

Selv om pilene peker rett vei for norske poteter, ser ikke Borghild Glorvigen noen grunn til å hvile på laurbærene. 

– Det går rette vegen, men vi må fortsette den gode jobben. Vi har klima, jord og dyktige produsenter som gjør at alt ligger til rette for å øke norskandelen ytterligere, sier koordinatoren og berømmer produsentene som investerer og bransjen som satser på norsk vare. 

– Det er ingen tvil om at produsentene blir dyktigere, supplerer hun. 

 

 

Utvikle din potetproduksjon

Trenger du hjelp til å utvikle din potetproduksjon? Ta kontakt med din nærmeste rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving. 

> Finn din rådgiverFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.