Nytt prosjekt: Grønne poteter i butikk

06.07.2018 (Oppdatert: 06.07.2018) | Nyhet

Poteter som utsettes for lys blir etter hvert grønne. I grønne poteter kan det dannes giftige stoffer som heter glykoalkaloider. Et nytt prosjekt skal se på hvilke tiltak som kan settes inn for å redusere grønne poteter i butikk.

Klippet fra Grofondet sine sider: 

Det totale potetsvinnet  i hele verdikjeden på grunn av grønne poteter er betydelig. Bare i NorgesGruppens butikker er svinnet beregnet å være 50 000 kg per år. Hvor stort svinnet er hjemme hos forbruker er ikke kjent.

Formål: Prosjektet skal identifisere tiltak som kan redusere omfanget av grønne poteter i handelen. Dette vil igjen redusere matsvinnet og bedre potetens omdømme.

Utføring: I løpet av prosjektet skal følgende gjennomføres:
– Utvikle metodikk for å måle poteters lyssensitivitet som grunnlag for anbefalinger til butikk
– Avklare risiko for utvikling av skadelige nivå av glykoalkaloider
– Kartlegge lysgjennomgang i emballasjematerialer som benyttes til pakking av poteter
– Komme med forslag til praktiske løsninger som er gjennomførbare i butikk

Prosjektet går i 2018. 

 

> Les mer om prosjektet "Grønne poteter i butikk" hos Grofondet

 

Grønne poteter skal ikke spises 

Det stemmer ikke at grønne poteter bare er umodne, og gjerne må spises.

Når poteter utsettes for lys (sollys eller vanlig lys i f.eks. butikk) dannes det glykoalkaloider (stoffene solanin og chakonin). Solanin gir en bitter smak på potetene, og stoffet er giftig. Grønne poteter skal derfor ikke spises. 

> Advarer mot disse potetene - du kan bli alvorlig syk (TV2 17/1/2018)

> Ikke spis grønne poteter (bramat.no v/Lise von Krogh, 21/8/2018)

> Les Grønne poteter kan gjøre deg syk (Bergens Tidende 16/10/2015)

> Denne kan være giftig (NRK Telemark, 1/9/2011)

> Sjekk når det kan være farlig å spise poteter (NRK Livsstil, 12/3/2014)

 

Om solanin

Solanin er et glykoalkaloid. Dette er et naturlig giftstoff i matplanter fra søtvierfamilien (solanaceae). Til denne familien hører også tomat, paprika, tobakk og chili. Glykoalkaloider beskytter poteten mot insekter, sopp og lignende.

Grønnfargen på potetene skyldes klorofyll, som ikke er farlig. Lys aktiverer produksjonen av både klorofyll og solanin. Solanin dannes raskere når temperaturen stiger.

> Les mer om solanin (Store Norske Leksikon.oppdatert 2009)



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.