Potet 2019: Hvordan bli mer klimasmart i egen potetproduksjon?

10.12.2018 (Oppdatert: 19.12.2018)

Svein Skøien i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) holder innlegg på Potet 2019 om gode klimaløsninger på gården: Hvordan bli mer klimasmart i egen potetproduksjon? Se program og meld deg på her!

Svein Skøien er prosjektleder for delprosjekt kompetanse og rådgiving i Klimasmart Landbruk. (Foto: Therese Talmo-Rønn)

Svein Skøien kommer til å fortelle kort om prosjektet Klimasmart Landbruk og utviklingen av klimakalkulator på gårdsnivå basert på Landbrukets Dataflyt og tilgjengelige data på gårdsnivå.

Klimakalkulatoren ble testet på husdyrbruk sist vinter og blir nå testet på kornbruk.  

− Vi har foreløpig ikke modell eller kalkulator for potet, og vi må finne gode kilder til data fra bonden selv eller fra omsetningsleddene, sier Skøien.

 

Mange faktorer

− Vi vet en del om hvor klimagasser oppstår i planteproduksjon og hvordan vi kan begrense utslipp. Det gjelder mye det samme for potet som for korn som vi har modell for. Men vi trenger spesifikke opplysninger om blant annet plantevern, gjødsling, vanning, arbeidsoperasjoner, energiforbruk og salgsavling, påpeker Skøien.

Klimagassutslipp fra potetproduksjon er undersøkt i andre land, og han vil vise eksempler.  

− Potet er generelt en matvare med lavt klimaavtrykk, men det er mye handtering, lagring, kjøling, pakking, transport som kan generere utslipp i produksjonskjeden, sier Skøien. 

 

Les også: 

Potet 2019: Muligheter i potetmarkedet

Potet 2019

Møteplass for hele potetbransjen

 

NLR inviterer alle potetprodusenter og resten av potetbransjen til Potet 2019 på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 21. - 22. januar.

 

> Hold deg oppdatert om Potet 2019

 

> Program

 

> Påmelding

 

> Følg Potet 2019 på Facebook   

 

> Utstillere på Potettorget

 

 

 

 

Sponsorer for Potet 2019

 

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.