Potetavlinger i Nordvest-Europa 18 % lavere enn i 2017

04.10.2018 (Oppdatert: 04.10.2018)

Anslaget til North-Western European Potato Growers over årets matpotetavlinger ligger 18 prosent under fjorårets avling, og åtte prosent under gjennomsnittet for de siste fem årene. Dette til tross for at arealet har økt med 8,4 prosent de siste fem årene.

Potethøsting i Frankrike. Foto: Borghild Glorvigen

Ekstrem tørke og høye temperaturer over hele Nord-Vest-Europa har gjort at årets avlingsanslag ligger åtte prosent under fjoråret. I følge prognosa vil avlingene ligge mellom 4 og 4,1 tonn per dekar i landene Belgia, Frankrike, Nederland, Storbritannia og Tyskland. Innhøstinga er langt fra ferdig ennå, så dette er kun et foreløpig estimat. Det er forventet lavere avlinger i hele EU-området. 

North-Western European Potato Growers (NEPG) anslår at brutto avling vil ligge mellom 23,5 og 24 millioner tonn. Til sammenlikning ble det i 2012 høstet 22,5 millioner tonn matpotet (4,4 tonn/daa). NEPG sier at etterspørselen var 15 prosent lavere i 2012 enn hva den er nå, og siden da har potetarealet økt med 900.000 daa. 

 

> Les om Tørke og potetforsyning (Fagforum Potet 9/8/2018).

 

Kvalitet

Alle de fem landene rapporterer om gjenvekst i åkrene (sekundær vekst), og er derfor usikre på hvordan potetene vil holde seg gjennom lagringssesongen. På grunn av gjenvekst er tørrstoffinnholdet i potetene redusert. Dette er et problem for potetindustrien. 

 

Avlinger høsten 2018

De fleste av denne sesongens poteter er fortsatt i bakken. NEPG understreker at det er for tidlig å si noe nettoavlinger, ettersom potetene ikke er høstet ennå. Som i alle andre produksjoner er man avhengig av godt vær under høstinga for at alt skal komme i hus.

Noen varemottakere har redusert kvalitetskravene i forhold til standardene de normalt bruker. 

 

Kilde: NPEG (North-Western European Potato Growers)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.