Potet 2019: Muligheter i potetmarkedet

19.12.2018 (Oppdatert: 20.12.2018)

Norske poteter er på full fart tilbake som forbrukernes favoritt. På Potet 2019 får du høre mer om hva slags poteter forbrukerne ønsker seg og nye omsetningskanaler for lokalmat som poteter. Se program og meld deg på her!

(Foto: Synøve Dreyer, Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no)

Etter flere år med nedgang i salget av norsk potet tok bransjen grep. Nå jubler både forbrukere og kokker over mangfoldet og kvaliteten på de norske potetene, skriver landbruk.no.

I 2013 var vi 60 prosent selvforsynt med poteter. Amandine-poteter fra Frankrike hadde tatt en stor jafs av det norske potetmarkedet.

– Denne utviklingen kunne ikke fortsette. Sammen med resten av verdikjeden, BAMA og NorgesGruppen, satte vi oss derfor et mål om 80 prosent norskandel i 2017. Dette målet har vi nådd, sier organisasjonssjef i Gartnerhallen, Arve Gladheim til landbruk.no.

NIBIO-forsker Per Jarle Møllerhagen mener at norsk potetproduksjon har et enda større potensial.

– I Norge har vi naturlige forutsetninger for potetproduksjon. Ved å dyrke riktige og tilpassede sorter for klimaet i ulike deler av landet, kan vi produsere enda mer, sier Møllerhagen til landbruk.no.

Han mener poteter kan være en god løsning i framtidas matproduksjon fordi den er miljømessig gunstig å produsere og utnytter ressursene godt.

 

Hva slags poteter ønsker forbrukeren seg på bordet?

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har gjennomført en forbrukerundersøkelse for å finne ut mer om hva folk faktisk ønsker å spise. Gerd Byermoen i OFG presenterer resultatet fra undersøkelsen på Potet 2019.  

 

REKO-ringene - en mulig salgskanal?

Det arbeides også med å etablere nye omsetningskanaler for lokalmat, som poteter. En REKO-ring er et matnettverk der lokalmatprodusenter annonserer varer i en Facebook-gruppe. Kundene forhåndsbestiller varer via Facebook-gruppen. Bestilte varer leveres til oppsatt tid på et fast sted. Det er ingen mellomledd slik at produsenten får hele salgssummen. 

REKO betyr REttferdig KOnsum. Første REKO-ring ble grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. I november 2017 ble første REKO-ring i Norge etablert. Nå er ca. 40 REKO-ringer i gang over hele landet, og flere er under planlegging. Tilsammen er over 100.000 kunder tilknyttet en REKO-ring i Norge, og ca. 450 produsenter selger varer.

Etablering av REKO-ringer i Norge er en del av Norsk Bonde- og Småbrukarlag sitt prosjekt Matnyttig. Prosjektet har som mål å øke lokalmatproduksjonen i Norge, samt stimulere til bedre lønnsomhet og bevisstgjøre forbrukere om viktigheten av småskala matproduksjon og lokal videreforedling.  

Prosjektleder Rebekka Bond i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kommer til Potet 2019 for å fortelle mer om dette initiativet.

 

Les også: 

Potet 2019: Hvordan bli mer klimasmart i egen potetproduksjon?

Potet 2019

Møteplass for hele potetbransjen

NLR inviterer alle potetprodusenter og resten av potetbransjen til Potet 2019 på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 21. - 22. januar.

 

> Hold deg oppdatert om Potet 2019

 

> Program

 

> Påmelding

 

> Følg Potet 2019 på Facebook   

 

> Utstillere på Potettorget

 

 

 

Sponsorer for Potet 2019

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.