Tørråtesoppen lever

17.08.2018 (Oppdatert: 17.08.2018)

Tørt vær i sommer har gitt dårlige forhold for tørråtesoppen. Nå er det derimot bygevær og gode forhold for tørråte. Det er funnet tørråte flere steder de siste par ukene. Derfor er det viktig å følge opp kampen mot tørråte fram mot høsting.

Tørråte på blad. Foto: Borghild Glorvigen

I normale somrer er kampen mot tørråte en viktig del av arbeidet mot ei frisk og fin potetavling. Tørråtesoppen har dårlige vekstbetingelser i tørkesomre, ettersom soppen Phytophthora infestans trenger fuktighet for å kunne spire og vokse. 

 

Flere førstefunn siste dagene

Det er funnet tørråte i Østfold, Trøndelag, Toten og Åsnes de siste to ukene. 

> Oversikt over førstefunn av skadegjørere finner du på VIPS-Landbruk. 

 

Risiko for tørråte

For å kunne spire trenger tørråtesporene fritt vann. Dette får de enten fra nedbør eller fra dugg. Bladene må være våte såpass lenge (minimum 40 timegrader) for at sporene skal rekke å både spire og infisere. Risikoen for spredning øker når potetplantene ikke rekker å tørke opp. Sterk sol dreper tørråtesporene. Sol og tørt vær har derfor gitt en sommer nærmest fri for tørråteangrep (kun noen få angrep). 

Per i dag (fredag 17/8) er det varsler over store deler av Norge:  

 

> Les mer om varslingsmodellen som ligger til grunn for tørråtevarslene (Nærstad-modellen)

> Ta knekken på tørråten (Fagforum Potet august 2016)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.