Trodde du søtpotet var sunnest?

08.02.2018 (Oppdatert: 10.05.2020)

Vanlig potet er like sunt som søtpotet, sier ernæringsprofessor Wenche Frølich til Matkontrollen.

Søtpotet (latin: Ipomoea batatas). Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG)

I valget mellom søtpotet og vanlig potet vil ernæringsprofessor Wenche Frølich helt klart anbefale vanlig potet. Dette kommer fram i et intervju som Matkontrollen har gjort med Frølich. 

> Les hele saken "Trodde du søtpotet var sunnest?" (TV2 7/2/2018)

 

Potet anbefales

Poteter anbefales fordi den dyrkes i Norge. Den kan dyrkes over hele landet, og er derfor kortreist. Mat som dyrkes på hjemlige trakter er bra for miljøet. Søtpotet importeres, og trenger lang transport før den når våre kjøkkenbord. Det arbeides med å finne søtpotetsorter som kan dyrkes i Norge. 

> (Nesten) alt om poteten! (Matmerk)

 

Næringsinnhold 

Begge vekster inneholder nokså like mengder proteiner og kalorier, men skiller seg i innhold av andre stoffer. Mengden karbohydratet er nokså lik, men mens potet inneholder mye stivelse, inneholder søtpotet en del mer sukker. 

Poteten er en fantastisk god kilde til C-vitamin, noe søtpoteten ikke er. Søtpotet inneholder derimot betakaroten, som er forstadiet til vitamin A. Ellers er det omtrent like mye vitaminer og mineraler i begge, uttaler Frølich til TV2

Potet (Solanum tuberosum) er en oppsvulmet underjordisk stengel, som tilhører søtvierfamilien. Søtpoteten (Ipomoea batatas) derimot er en rotgrønnsak som tilhører vindelfamilien. De er derfor ikke i slekt med hverandre. 

 

> Les mer om søtpotet (OFG)

 

> Les mer om poteten (OFG)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.