Fra tørke til håpløs innhøsting

18.10.2018 (Oppdatert: 18.10.2018)

Mye regn og våte forhold gjør det vanskelig å høste poteter. Etter tørkesommeren frykter flere produsenter i Rogaland, Trøndelag og Nord-Norge at de ikke får inn potetene sine på grunn av store mengder med nedbør.

(Illustrasjonsfoto)

Sommeren har vært ekstremt tørr mange plasser i 2018. Dette har ført til store utfordringer med småfallen avling og skurv på potetene. Til tross for den tørre sommeren viste avlingsprognosen i starten av september at avlingene var relativt gode, men med store variasjoner i kvalitet. 

Men så kom det en unormalt våt høst i deler av landet. Fortsatt står det ute store potetarealer i både Rogaland og i Trøndelag. Fra 10. september til 16. oktober har Frosta hatt 31 dager med nedbør (over 0,4 mm), mens det på Særheim har regnet i 33 dager i samme periode.

I følge NRK Rogaland var det 25 nedbørsdøgn på Jæren i september, noe som er ti døgn mer enn normalen. I september kom det 268 mm på Særheim. Normalen for september her er 160 mm. 

På Frosta kom det i september 162,8 mm nedbør. Normalen her er 105 mm. Så langt i oktober har det regnet 12 av 16 dager. 

I Bodø kom det dobbelt så mye nedbør som normalt i både august (totalt 155 mm, mot normalt 88 mm) og september (210 mm mot normalt 123 mm). I tillegg har regnet nesten hver eneste dag i oktober, og værvarslet de neste dagene melder mye regn. 

Potethøsting under slike forhold er i praksis umulig. For å redde avlingene som fortsatt står ute er en helt avhengig av at det tørker opp. Blir det ikke godt vær og forhold det går an å kjøre i er det fare for at frosten kommer og at avlingene blir stående og råtne på rot.

 

Må ha bedre vær

– Været framover blir helt avgjørende. Vi risikerer at de seine potetsortene bare blir stående i jorda, sier Arne Vagle, seniorrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Rogaland. Vagle anslår at opptil 40 prosent av potetavlingene fortsatt står ute. Noen produsenter har ennå ikke kommet i gang med innhøstinga, mens andre har kommet godt i gang med å få potetene i hus.

- Produsentene kommer ikke ut på jordene sine med traktor og høsteutstyr, sier rådgiver Jon Olav Forbord i NLR Trøndelag. Han anslår at vel 1000 daa med potet ennå står ute i Trøndelag. 

- For mange i Nord-Norge kan løpet allerede være kjørt, sier rådgiver Anne Marit Isachsen. Det har vært veldig vått over en lengre periode, og noen av potetene har dessverre allerede druknet. 

Rådgiverne Vagle, Forbord og Isachsen sier mange bønder er fortvilet over situasjonen, og er urolige for om avlinga kommer i hus.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.