Potethøsting i Reddal og setting i Innlandet

06.06.2019 (Oppdatert: 06.06.2019) Borghild Glorvigen

I Reddal på Agder har årets høydepunkt kommet - der er potethøstinga i gang denne uka. På begge sider av Mjøsa og deler av Solør er det forsatt mange settepoteter som ikke er i jorda. I Vestfold er det gjort første funn av tørråte.

Tidligpoteten Juno fra Reddal er høstet og klar for markedet. (Foto: Tom Sigurd Dokkedal)

Norge er et variert land. I 2019 må vi si at potetproduksjonen i Norge er preget av svært store forskjeller. Mens potetsettinga var tidlig i gang i tidligpotetområdene i Agder og i Lærdal, har mye av potetsettinga blitt utsatt på grunn av mye nedbør i store deler av Innlandet (Mjøsområdet og Solør). 

> Første funn av tørråte i Brunlanes, Vestfold, 3. juni

 

Status for potetproduksjonen 6. juni 2019 

Tidligpotetområdene høster poteter 

I Reddal i Agder går høstinga for fullt denne uka. I dag starter førstemann med høsting i Brunlanes i Vestfold, og Lærdal følger tett etter neste uke (uke 24). 

En del av tidligpotetarealene fikk merke kuldenettene i mai, og ble satt en del tilbake. De fleste åkrene har imidlertid tatt seg nokså bra inn igjen. Mens det i april ble litt vel varmt for potetplantene var det frost så sent som i slutten av mai. 

 

Innlandet setter poteter mellom regnskurene

Mye av potetarealet i Hedmark og Oppland er ennå ikke satt. Mai og starten av juni har vært preget av mye nedbør, og jorda er våt og vanskelig å kjøre. Problemene er størst i Mjøsområdet og øvre Solør. Sørover i Glåmdalen er det meste av potetene i jorda.

 

Fjellstrøkene har satt potetene sine

I Østerdalen er det litt variasjon, I nord er det i normal rute, og det meste av arealet var ble satt i løpet av mai. Sørover ned mot Rena har det vært litt mer ruskete, men det meste er i jorda første uka i juni. 

Oppdal har hatt tre vintre i mai! Alle potetene var kommet i jorda forrige uke, men på grunn av snø ligger Oppdal ca. 1,5 uke etter skjema.

 

Vestlandet 

I Sunndalen kom de tidlig i gang med setting av tidligpotet, som spirte allerede i april. Høsting av tidligpoteten starter rundt St. Hans. Det har vært stor variasjon i settetid i år. Alle potetene er satt, men alle åkrene har ikke spirt ennå. Veksten har i år gått i rykk og napp i takt med varme og kulde. Det er mange fine åkre.  

I Rogaland står det fint, og potetene er i rute. De første kvadratmetrene er høstet på Randaberg, og tidligpotetene kommer nå etter pinse. 

 

Trøndelag

I Trøndelag er alt i rute. Tidligpotetene står fint, og høsting forventes fra rundt St. Hans. Det meste av lagerpotetene var satt rundt 20. mai, og mange potetåkre har spirt.

 

Nord-Norge

I Nordland ble det meste av poteten satt tidlig mai. Poteter satt under duk har kommet opp, og resten av potetene spirer nå. Etter en tørr periode har de nå fått etterlengtet regn. 

I Troms er de i rute, og regner med at de fleste er ferdig med å sette poteter til 15. juni.

 

Oslofjordområdet

Tidligpotetene er i rute i Østfold, selv om de er noe preget av den kalde perioden.  

Så godt som alle potetene er satt i Vestfold. Det er større variasjon i tidligpotetene enn normalt på grunn av frostskader. Seine poteter er i spiringsfasen. Generelt ser potetåkrene veldig bra ut. 

Potetsetting i Solør

Potetsetting i Solør (illustrasjonsbilde). (Foto: Borghild Glorvigen)

 

 

Les også:

 

En drømmestart på potetsesongen

 

Mai var kaldere enn april - 125 år siden det skjedde sist

 

Tøft for tidligpoteteneFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.