Poteten fortjener mer

02.10.2019 (Oppdatert: 02.10.2019) Siri Josefine Mo

Helse og bærekraft står øverst på de ernæringspolitiske målsetningene i Norge. Det er derfor god grunn til at poteten bør tilbakeføres på listen over grønt som blir anbefalt som «1 av 5 om dagen».

Poteten innholder mange av de viktigste næringstoffene vi mennersker trenger. I tillegg er potetproduksjonen bærekraftig. Foto: Morten Berntsen

Nå er høstferien i gang eller rett rundt hjørnet mange steder i Norge. Vi kan takke poteten for denne ferien, som opprinnelig het potetferien. Poteten har også mange andre egenskaper som gjør at den fortjener en ny heltestatus. 

I 2010 fjernet helsemyndigheten poteten fra listen over anbefalte grønnsaker som inngår i «5 om dagen» fordi poteten ikke hadde god nok dokumentasjon for dens evne til å forbygge sykdom. Dermed fikk mange et feilaktig inntrykk av at poteten ikke var sunn.

Positiv for helsa

For poteten er sunn. Den har lite fett og lav energitetthet, og er en god kilde for både kalium, kostfiber og vitamin C. I tillegg inneholder poteten mer jern, magnesium, folat og vitamin B6 enn både ris og pasta. Inntak av potet gir også svært god metthetsfølelse.

Potet har også en positiv effekt på den psykiske helse, for potetenes innhold av karbohydrater og aminosyren tryptofan bidrar til å stimulere produksjonen av signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin er viktig for å ha en følelse av indre ro og kontroll. 

Så potetens helseeffekt bør kartlegges og revurderes.

Bærekraftig produksjon

I tillegg til å være positiv for menneskers helse, er potetproduksjonen en av de mest bærekraftige produksjonene vi har. Miljøbelastning i form av CO2 er lav, og poteten kan dyrkes i nesten hele Norge.

 

> Les mer om hvorfor poteten bør gjeninnføres som «1 av 5 om dagen»

> Les også hvordan poteten bidrar til et balansert og variert kosthold

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.