Norske potethelter på Expo 2019 i Beijing

03.06.2019 (Oppdatert: 04.06.2019)

Potetprestene, potetforedleren Aksel P. Lunden og produsentene Bjertnæs & Hoel presenteres som potethelter på den store hagebruksmessen, Expo 2019, i Bejing i Kina.

På standen til det internasjonale potetsenteret, CIP, i Peru er det samlet presentasjoner av såkalte potethelter fra hele verden. De norske bidragene er potetprestene, potetforedleren Aksel P. Lunden og produsentene Bjertnæs & Hoel. Det er ventet 1,9 millioner besøkende til utstillingen som åpnet 28. april og stenger 7. oktober.

 

Potetprestene

Potetprestene var norske prester som i det 18. århundre ivret for potetdyrking. De hadde stor betydning for utbredelsen av poteter i Norge.  

På grunn av Napoleon-krigen led nordmenn nød, og den generelle helsetilstanden var dårlig. Blokade gjorde kornforsyningen vanskelig, og frost og regn ødela kornavlingene. Poteter var både næringsrikt og godt egnet for dyrking i Norge.

De mange potetprestene på 1700-tallet snakket varmt om poteter, og delvis etter kongelig ordre, oppfordret folk til å dyrke mer poteter. Mange av prestene ga ut skrifter om potetproduksjon. Den mest berømte var P. H. Hertzbergs Underretning for Bønder i Norge om den meget nyttige Jord-Frugt Potatos at plante og bruge (1763).

 

Aksel P. Lunden (1894-1983)

Aksel P. Lunden var Norges første potetforedler. Han var forsker ved Norges landbrukshøgskole fra 1919 til 1964. I 1957 deltok han i et initiativ som førte til opprettelsen av European Association for Potato Research i 1960.

Han drev dyrking- og lagringsforsøk, utvalgstesting, arvelighetsstudier og forsøk med prosessering. Blant resultatene var mange nye potetsorter og vitenskapelige publikasjoner.

Klimaforholdene for potetdyrking i Norge er svært forskjellige fra i opprinnelseslandet i Sør-Amerika. Vi har kort vekstsesong med mye potetsetting i midten av mai og høsting i slutten av september. Det er lange dager med 12-24 timer sol i vekstsesongen. Under slike forhold kommer primitive egenskaper lettere fram enn i områder med kortere daglengder i vekstsesongen.

Lundens første sort Åspotet (Hindenburg x Centifolia) kom på markedet i 1932. Den var motstandsdyktig mot potetkreft og hadde bedre motstand mot tørråte og flatskurv enn de fleste sorter på markedet på den tiden. Sorten Beate, oppkalt etter hans mor i 1967, er fortsatt på markedet.

 

Bjertnæs & Hoel

Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy i Vestfold ble etablert i 2009 da de to familiebedriftene slo seg sammen. De har dyrket salat og andre grønnsaker i mer enn to generasjoner. Utvikling og produksjon av små delikatessepoteter har vært viktig de siste årene.

Bjertnæs & Hoel er opptatt av samspillet mellom jordbruk, mat og mennesker. Lederen er Åsmund Bjertnæs, en av eierne.

Den økte importen av poteter til Norge har vært en stor motivasjon for Bjertnæs & Hoel for å lykkes med potetproduksjonen. Tett samspill med forbrukere, kokker og butikkjeder har vært viktig for å forstå markedets behov.

Gården er sertifisert i henhold til Global GAP (Good Agricultural Practice). GAP sikrer gode og trygge arbeidsforhold, råvarer av høy kvalitet og strategier som tar vare på miljøet. Bjertnæs & Hoel ønsker å skape en hyggelig og meningsfylt arbeidsplass for alle ansatte. Engasjement, ansvar og kontinuerlig opplæring av personalet er derfor viktige faktorer for gården.

NORSKE POTETHELTER 3: Henrik Raastad-Hoel, Øystein Hoel og Åsmund Bjertnæs er eierne bak Bjertnæs & Hoel.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.