Potet 2019: Hvordan unngår vi år som 2016 med hensyn til stengelråte?

03.01.2019 (Oppdatert: 04.01.2019)

Settepoteter er den viktigste kilden til smitte for mange sykdommer, og skadegjørerne kan være vanskelige å oppdage fordi de ligger latent i settepotetene uten å gi synlige symptomer. Et første skritt i håndteringen av plantesykdommer er gode identifikasjon- og deteksjonsmetoder.

Stengelråte i Asterix (Foto: Borghild Glorvigen)

− I prosjektet POTTIFRISK har vi hatt fokus på nettopp dette, og vi har funnet hyppig forekomst av forskjellige arter av stengelråtebakterier og bløtråtebakterier i norske settepoteter, forteller seniorforsker May Bente Brurberg i NIBIO. Under programposten om plantevern på Potet 2019 presenterer hun resultater fra forskingsprosjektet hun leder, og hva du kan gjøre for å begrense utviklingen av stengelråte og bløtråte.    

− Vi har også funnet disse bakteriene i en rekke insektarter i potetfelt. Hvor stor rolle insekter spiller i spredning av bakteriene er ennå ikke kjent, påpeker Brurberg.

 

Les også: Simeon Rossmann disputerer på "Bløtråtebakterier i potet"

 

Hva bestemmer sykdomsutvikling?

Klima, både nedbør og temperatur, er viktige for infeksjon, og ser ut til å spille en stor rolle for utbredelse og utvikling av sykdommen. Hvilke bakteriearter som finnes i det enkelte parti kan også være avgjørende for sykdomsutvikling. Alle potetsorter er mottagelige, men det er litt forskjeller i mottagelighet og sykdomsutvikling.

− Jeg vil også si litt om hvordan den enkelte dyrker best kan legge til rette for å hindre utvikling av stengelråte og bløtråte, avslutter Brurberg.

 

> Les mer om prosjektet POTTIFRISK hos NIBIO 

 

Les også: 

> Møt 28 utstillere på Potettorget

> Muligheter i potetmarkedet

> Hvordan bli mer klimasmart i egen potetproduksjon?

Potet 2019

Møteplass for hele potetbransjen

NLR inviterer alle potetprodusenter og resten av potetbransjen til Potet 2019 på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 21. - 22. januar.

 

> Hold deg oppdatert om Potet 2019

 

> Program

 

> Påmelding

 

> Følg Potet 2019 på Facebook   

 

> Utstillere på Potettorget

 

 

Sponsorer for Potet 2019

 

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.