Tøft for tidligpotetene

15.05.2019 (Oppdatert: 15.05.2019)

Etter en drømmestart for tidligpotetproduksjonen kom nattefrosten og skapte problemer. Fiberduk har gitt brukbar beskyttelse for potetplantene.

FROST gir stagnasjon i potetveksten. Foto: Siri Abrahamsen

God start

Tidligpotetene fikk en drømmestart med fine forhold og gode og varme dager i begynnelsen av sesongen. Men lave nattetemperaturer i flere dager siden starten av mai har gitt potetprodusentene hodebry.

> En drømmestart på potetsesongen

 

Kalde netter

Potetplantene tåler ikke kalde netter med frost. Det er ikke gunstig for utviklingen av plantene, og veksten stopper helt opp i slike perioden. Plantene blir satt tilbake, og kan få store skader. Frosten ødelegger cellene i planta, og deler av plantene dør. Veksten av knollene blir forsinket, og høstinga kan bli utsatt i noen dager. Avhengig av skadeomfanget kan plantene bli satt tilbake et par uker.

Produsentene av tidligpotet har lagt duk på potetåkrene, og dette har reddet potetplantene fra alvorlige frostskader. To lag med med duk gjør at plantene klarer noen få minusgrader. 

 

Veksten framover

Meteorologisk institutt varsler finvær uten nattefrost framover. Er vi heldig ser vi de første potetene på markedet i starten av juni. 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.