Varme somre kan gi mer tørrflekksjuke i potet

05.04.2019 (Oppdatert: 08.04.2019)

I 2018 ble tørrflekksjuke påvist flere steder i Norge. Med lange og tørre somre kan sjukdommen bli mer vanlig hos oss, advarer forsker Håvard Eikemo hos NIBIO. Sjukdommen er langt mer alvorlig i Danmark og Sverige.

TØRRFLEKKSJUKE ser ut til å være et økende problem i Norge. Foto: Borghild Glorvigen

Tørrflekksjuke (Alternaria solani) er en soppsjukdom som angriper potet, ugraset svartsøtvier og andre Solanum arter. Sjukdommen finnes i i hele verden, men er mest problematisk i varme og tørre områder. I Danmark og Sverige er sjukdommen nokså vanlig i potet. 

> Les om tørrflekksjuke i Plantevernleksikonet

Tørrflekksjuke har til nå ikke vært et stort problem i Norge. De siste årene har det imidlertid vært observert flere tilfeller av sjukdommen, spesielt i Oslofjordområdet. Sjukdommen har vært knyttet til enkelte områder og seine potetsorter. Angrepa er størst på seine potetsorter som benyttes i industrien, men i varme år har vi også sett avlingstap i matpotet.

Prøver fra Norge ble samlet inn i 2018

I 2018 ledet forsker Håvard Eikemo ved NIBIO et kartleggingsprosjekt  for å finne omfanget av tørrflekksjuke i Norge. I alt ble det sendt inn 15 prøver fra lokale enheter i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Soppen Alternaria sp. ble funnet i flere av prøvene. 

> Les Nyhetssaken hos NIBIO "Varme sumrar kan gi meir tørrflekksjuke på potet"

Svarene på innsendte prøver er at sjukdommen flytter seg nordover, og er nå funnet nord til Trøndelag. Eikemo mener tørre, lange somre kan føre til at sjukdommen vil få bedre fotfeste i Norge. 

 

> Les "Tørrflekksjuke i potet - et problem i Norge?" (Fagforum Potet)

> Les "Sprøyting mot tørrflekksyke i 2016" (forsøk i regi av NLR Viken)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.