COVID-19, hvilken betydning har viruset for potetmarkeder verden over?

07.05.2020 (Oppdatert: 07.05.2020)

Det har vært stigende etterspørsel etter potet over hele verden under pandemien. En av forklaringene på større etterspørsel er at poteten både er billig og langtidsholdbar. Fersk potet har sammen med ris, hvetemel, brød og pasta vært en av favorittproduktene.

Bilde: Fra markedet Santa Anita i Lima (Peru). Foto: Borghild Glorvigen

Det internasjonale potetsenteret (CIP) har skrevet en artikel om betydningen av COVID-19

Økt etterspørsel i hele verden

I Vesten, hvor det ellers er større etterspørsel etter forarbeidet potetprodukter har det vært en stor økning i etterspørsel etter fersk potet.
I utviklingsland, har etterspørselen og økt, selv i lande, hvor potet normalt ikke blir brukt så mye er poteten blitt populær, delvis pga. sin lange holdbarhet overfor andre grønnsaker.

 

Ikke overraskende

Det er ikke overraskende at poteten har vært viktig under denne pandemien. Det er tross alt den tredje viktigste vekst bak ris og hvete og en viktig matvare for 1,3 milliarder mennesker over hele kloden, inkludert millioner av fattige i det østlige India, Bangladesh og de fjellrike områdene i Kina. Til tross for potetens betydning for så mange fattige, nevnes det sjelden i samme åndedrag som ris og hvete når man vurderer matsikkerhet.

 

Potet like viktig som ris og hvete

I løpet av de siste ukene har det vært mye rapportering og analyse av ris og hvete da COVID-19-pandemien begrenset mer enn halvparten av planeten (omtrent 4 milliarder mennesker) til hjemmene sine og stengte ned en stor del av den globale økonomi. Men det har ikke blitt viet mye oppmerksomhet til poteten, som stille har gjort sitt for å sikre matsikkerhet under denne krisen.

 

> Les mer hos CIP

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.