Poteter er dårligst merket

17.06.2020 (Oppdatert: 17.06.2020)

Høsten 2019 gjennomførte Mattilsynet "Merkesjekken", hvor de sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker og matpoteter. Matpoteter utgjorde 35 av produktene. Det ble funnet feilmerking på 60 % av potetprøvene.

Illustrasjonsbilde: Poteter i butikk. Foto: Borghild Glorvigen

Merkesjekken 2019 omfattet friske hele eller kuttede frukt, bær, grønnsaker og matpoteter, samt blandinger som «kuttet fruktmikser» og salatblandinger. Produktene var ferdigpakket i lukket pose (plast eller papir), nett eller beger med lokk. Kampanjen er den første siden 2013, hvor Mattilsynet har sjekket ferdigpakkede matpoteter, frukt, bær og grønnsaker. 

Mattilsynet er overrasket over all feilmerkingen, og mener at flere av feilene er unødvendige. Resultatet er at forbruker blir feilinformert, eller ikke får den informasjonen de har krav på. Ingen av feilmerkingene var slik at det kunne føre til helsefare for forbruker. Virksomhetene som fikk varsel om feil i merkingen, har endret merkingen på sine produkter.   

> Les hele saken hos Mattilsynet

 

Hva undersøkte Mattilsynet?

Mattilsynet undersøkte merkingen av produktene etter Nøkkelhullets utforming, språk og krav til nettoinnhold. For matpoteter ble det undersøkt varebetegnelse og sort, pakkedato, holdbarhetsdato, oppbevaringsmåte og pakkeri, produsent og opprinnelse.

Utvalget var produkter var produkter produsert i Norge, og produkter fra EØS/tredjeland. Tilsyn ble utført hos virksomheter med ansvar for merkingen.

For matpoteter ble det funnet feil på 60 % av produktene. Feilmerkingen var hovedsakelig knyttet til sortering og størrelse. For frukt, bær og grønnsaker ble det funnet feil på 24 % av produktene. For disse produktene var de fleste feilene knyttet til sort og opprinnelse.

 

Matpotet var dårligst merket

Merking av matpoteter kom dårligt ut i undersøkelsen. I hele 60 % av matpotetprøvene som ble undersøkt var det feil merking, særlig for informasjon knyttet til sortering og størrelse. Dette er det klare krav om i forskrift om matpoteter. Mattilsynet har inntrykk av at matpotetforskriften ikke er godt kjent, og derfor heller ikke blir etterlevd. Det ble ikke funnet feil på språk og nøkkelhullets utforming på matpoteter.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.