Poteten er en klimavinner

08.07.2020 (Oppdatert: 08.07.2020) Borghild Glorvigen

Visste du at poteter er blant de meste klimavennlige matvarene du kan spise? I tillegg er poteter sunt, anvendelig, godt og rimelig.

Potet er et bærekraftig produkt. De kan dyrkes nesten overalt og gir mye, sunn mat per kvadratmeter, som her i Sunndal, Møre og Romsdal. (Foto: Frode Grønmyr)

Alle forbrukere kan begrense sitt kli­maavtrykk ved å velge klimavennlige matvarer. Poteter har lite klimaavtrykk sam­menliknet med andre matvarer. I Dan­mark er det gjort beregninger for utslipp av CO2-ekvivalenter per kg produsert vare under danske forhold (se tabell). Det arbeides med å beregne tilsvarende tall for norsk potetproduksjon.

Kortreist og anvendelig

Poteter kan dyrkes nesten over alt, og er oftest kortreist. Poteter gir mer mat per areal enn andre matvekster, og den er heller ingen storforbruker av vann. Po­teter har et stort potensial som kan være til nytte både for miljø, produsenter og forbrukere.

Det er flere gode grunner til å velge poteter:

  • Poteter inneholder ikke fett og er mettende
  • Poteter er en av de viktigste kilder til C-og B-vitamin
  • Poteter inneholder mer kalium per 100 gram vare enn banan
  • Poteter har et høyt innhold av kostfiber, mineraler og antioksidanter
  • Poteter for enhver anledning finner du i butikken, og den kan tilberedes på veldig mange måter

I verste fall blir de potetene som er for stygge, for store eller for små, til en velsma­kende fryd for ganen. Denne deilige varen kalt norsk akevitt kan nytes i hjemmet, ute eller inne, eller du finner den i en eksklusiv bar i Paris. Dette er sirkulærøkonomi på sitt beste.

Klimasmart og bærekraftig

Ulike matvarers klimaavtrykk opp­gis gjerne i CO2-ekvivalenter per kg vare.

CO2-ekvivalenter er en betegnelse for samlet utslipp av klimagasser omregnet til CO2, altså inkluderer dette også andre drivhusgasser enn CO2 (karbondioksid).

 

Poteter er en av de matvarene med minst klimapåvirkning per energienhet (kilokalori, Kcal). Ifølge danske opplys­ninger er sammenlikningen med pasta og ris slik:

 

 

Denne artikkelen er hentet fra NLR-magasinet 2020. Les flere artikler fra magasinet:

> Kunnskap og rådgiving er viktig for å nå klimamålene

> Det internasjonale plantehelseåret 2020

> Rådgiving i presisjonslandbruk godt i gang

> Ønsker å drive økologisk og pløyefritt

> Teig for teig med din rådgiver

> Rådgivere med egen gård: Gjør som vi sier – og som vi gjør

 

NLR-magasinet 2020 er tredje utgave av magasinet. Det skal vise fram litt av bredda i rådgivingstilbudet fra Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Du får smakebiter fra den allsidige kompetansen i organisasjonen som leverer helhetlig rådgiving i hele landet.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.