– Skal vi produsere mer poteter må alle bidra

29.09.2020 (Oppdatert: 30.09.2020)

Et effektivt tiltak for å produsere mer mat i Norge er å øke produksjonen av norsk potet. Men, da må kjedene og forbrukerne ønske de norske potetene velkommen på middagstallerkenen oftere enn de gjør i dag.

– Vi ser at hos enkelte aktører er det ikke stor nok vilje til å satse på en høyere norskandel. Midt i den norske potetsesongen tilbyr for eksempel Coop nå franske poteter fordi de tror det er det kundene ønsker. Jeg tror forbrukere hadde valgt norske fremfor franske hvis de hadde fått tilbud om det, sier Borghild Glorvigen som er fagkoordinator for potet i Norsk Landbruksrådgiving og prosjektleder i Fagforum Potet. (Foto: May Bente Brurberg)

Potet er en anvendelig råvare som er bra for både helse, miljø og lommebok. Likevel har den blitt mer sjelden på norske middagsbord.

– For noen år siden spiste hver nordmann 60 kilo potet i året. I dag er inntaket redusert til i underkant av 20 kilo. Det er synd for norsk potet er noe av det mest bærekraftige vi kan produsere og spise, sier Borghild Glorvigen til Landbruk.no. Hun er fagkoordinator for potet i Norsk Landbruksrådgiving og prosjektleder i Fagforum Potet.

– Poteten er proppfull av næring, den er rimelig og klimagassutslippet poteten legger igjen på veien fra gård til tallerken er lav, sier Glorvigen. Når vi skal vurdere bærekraften i en råvare må vi se på hva Norge har utgangspunkt for å produsere selv.

Poteter kan dyrkes i hele Norge. NIBIO har beregnet at det er mulig å fem- og seksdoble potetproduksjonen i Norge, målt i vekt.

– Likevel produserer vi bare 80 prosent av potetene vi spiser selv, sier Glorvigen. Det er en bra økning fra bunnåret 2016 da bare 60 prosent av alle potetene som ble solgt i butikkene var norske.

Målrettet jobbing i hele verdikjeden har gitt resulateter

– Bama og Gartnerhallen hadde et satsingsprosjekt i 2017 for å øke norskandelen på potet fra 60 til 80 prosent. Det greide vi gjennom en målbevisst satsing og tett samarbeid i hele verdikjeden, og vi har fortsatt potensial for å øke dersom etterspørselen er der, sier kulturansvarlig for potet i Gartnerhallen, Iver Skramstad. Han mener at for å kunne øke produksjonen av potet ytterligere må etterspørselen etter norske poteter øke.

– Hele året importeres det potet unødvendig for at forbruker skal ha valget mellom norsk og utenlands. Enda vi har muligheten til å øke den norske produksjonen er vi avhengig av sikker avsetning og god økonomi i produksjonen før dette kan skje, forteller Skramstad.

Kjedene har ikke stor nok vilje for den norske poteten

Borghild Glorvigen mener det er flere tiltak som kan settes i gang for å øke etterspørselen, og at det er viktig å ha med butikkjedene med på laget.

– Vi ser at hos enkelte aktører er det ikke stor nok vilje til å satse på en høyere norskandel. Midt i den norske potetsesongen tilbyr for eksempel Coop nå franske poteter fordi de tror det er det kundene ønsker. Jeg tror forbrukere hadde valgt norske fremfor franske hvis de hadde fått tilbud om det, sier hun.

Glorvigen er ikke imot importen av franske poteter. Hun ønsker konkurransen velkommen.

– Konkurranse gjør at vi må skjerpe oss litt ekstra. Men, det er ikke en reell konkurranse når det er butikkjedene som bestemmer utbudet av poteter til kundene, og ikke hvilke poteter som faktisk er tilgjengelig i markedet, sier hun.

Må bevisstgjøre unge forbrukere om det viktige potetvalget

Potetkoordinatoren mener potensialet for å få poteten tilbake til norske middagsbord er der, men at næringa også har en jobb å gjøre.

– Vi må være flinke til å lære kundene å se mulighetene som ligger i å bruke poteter i matlaginga. Skal vi klare å opprettholde, og helst øke, forbruket er det viktig at vi når fram til de unge forbrukerne. I tillegg må bevisstgjøre forbrukerne hvilke fordeler som følger med norske poteter, sier hun.

Lykkes de med arbeidet tror hun at norskandelen kan økes ytterligere i butikkhyllene.

– Vi har veldig gode muligheter til å produsere 100 prosent av den poteten vi tenger i Norge. Vi har også et bredt sortsutvalg med det forbrukeren ønsker. Vi har i dag 1500 norske potetbønder som står klar til å produsere de potetene og det volumet vi ønsker, avslutter hun.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.