Ekstrakt fra potetskrell - nytt prosjekt

09.06.2020 (Oppdatert: 09.06.2020)

Potetskrell er kjent for å inneholde antioksidanter og helsebringende stoffer. Nå skal et forskningsprosjekt undersøke om stoffer i potetskrellet kan erstatte syntetiske tilsetningsstoff i matvarer.

Potetskrell. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Naturlig planteråstoff som tilsetningsstoff

Matvarer som er rike på fett og olje harskner. Når luft kommer til blir de etter hvert uspiselige. - Prosessen som gir harskning kalles lipid oksidasjon, og forringer både kvaliteten og smaken på maten, forteller prosjektleder i Klosser Innovasjon, Nis Valentin Nielsen, i forbindelse med BioConserve-prosjektet. 

For å hindre at kvaliteten på matvarene blir redusert, tilsetter man antioksidanter. Antioksidanter er kjemiske stoffer som beskytter eller begrenser oksidasjonen. I planter finnes det flere naturlige stoffer med antioksidant-effekt som beskytter mot skadelig oksidasjon. 

 

Nytt prosjekt med potetskrell 

Nå starter et nytt prosjekt hvor målet er å erstatte syntetiske tilsetningsstoff i matvarer med naturlig planteråstoff. Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet og Klosser Innovasjon, i samarbeid med Nofima og Biorenewables Development Centre i York.

I forkant av BioConserve-prosjektet har professor ved Høgskolen i Innlandet, Knut Olav Strætkvern, utviklet en enkel og robust ekstraksjonsmetode for naturlige antioksidanter fra planteråstoff basert på potetskrell.

> Les mer om prosjektet

 

Ekstrakt fra potetskrell

I forprosjektet er ekstrakt fra potetskrell testet i liten skala, og har vist svært god beskyttende effekt. Nå er tida inne for å gjennomføre mer realistiske tester. Målet i prosjektet er å vise at ekstraksjonsmetoden fungerer i større skala.

Potetskrell er et betydelig avfallsprodukt fra produksjonen av potetprodukter som chips, pommes frites og potetflak mm.  Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.