Enklere å kjøpe sertifiserte settepoteter i løsvekt

11.05.2020 (Oppdatert: 13.05.2020)

Har du lyst til å dyrke dine egne poteter, men har bare plass til noen knoller? Nå blir det enklere å kjøpe akkurat så mange sertifiserte settepoteter som du selv ønsker.

Illustrasjon: Gammelfar liker å holde seg med egne poteter. Foto: Borghild Glorvigen

Å dyrke sine egne poteter øker i popularitet. Aldri før er det solgt så mye settepoteter fra hagesentra rundt om i landet som i år. I følge flere kunder er det utsolgt for settepoteter i flere hagesentra og hos Felleskjøpet. 

Nå blir det enklere å kjøpe settepoteter i løsvekt. Mattilsynet har endret forskriften, og heretter kan du kjøpe en knoll eller to av flere potetsorter med ulike egenskaper.

> Les hele saken hos Mattilsynet

 

Nå kan du kjøpe noen få sertifiserte settepoteter

Nå skal det bli enklere for hageentusiasten, og hobbydyrkeren å få kjøpt sertifisert settepoteter i mindre kvanta. En settepotet som er sertifisert betyr at den er dyrket hos en godkjent settepotetprodusent, er dyrket etter gitte retningslinjer, er kontrollert og godkjent.

For å hindre spredning av potetskadegjørere, er det bare tillatt å selge settepoteter som er sertifisert. Mattilsynet har endret lovverket slik at du framover kan få kjøpt akkurat så mange sertifiserte settepoteter som du ønsker. 

 

Matpoteter skal ikke i jorda

Matpotetene fra butikken skal ikke i jorda. Det bare tillatt å sette sertifiserte settepoteter. Denne regelen er for å hindre at skadegjørere ikke sprer seg. Importerte matpoteter kan ha med seg skadegjørere som vi ikke har i Norge og som kan gjøre stor skade på avlingene hos norske potetprodusenter. Derfor er det viktig at settepotetene vi dyrker i hagen eller på balkongen er kontrollert og godkjent. 

 

Endring av forskrift

Endringsforskriften som åpner for forenklet omsetning av sertifiserte settepoteter i mindre kvantum, er fastsatt av LMD i samsvar med Mattilsynets anbefaling. Ikrafttredelse er satt til 27. april 2020.

> Se Forskrift om settepoteter (sist endret 24/4/2020).

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.