
Bekjemping av etablerte planteskadegjørere er tidkrevende og kostbart. Forebyggende og systematisk arbeid for å begrense spredningen av farlige skadegjørere kan spare næringa for store summer.
En viktig forutsetning for å hindre spredning er å kjenne status for ulike skadegjørere i jorda. Blant de viktigste tiltakene er godt vekstskifte, god vekst gjennom god agronomi og friskt/rent plantemateriale, og å unngå flytting av infisert jord.
Fagforum Potet har laget en veileder som gir oversikt over tiltak som er sentrale for å hindre slik spredning, både inn på eiendommen og mellom ulike skifter.
De fleste farlige skadegjørere følger med som blindpassasjerer, enten via plantemateriale eller med jord, kasser, maskiner og traktordekk. Det viktigste verktøyet vi har for å unngå spredning er å sørge for at jord eller planter med mistenkt eller ukjent smittestatus ikke kommer inn på «rene» driftsenheter og skifter. En forutsetning for å få til dette er å vite hvor skadegjørerne er.
Veilederen er gitt ut i serien NIBIO POP, som er en serie med kortfattede presentasjoner av resultater, aktuelle saker eller spesielle tema.
Forfattere er Marit Skuterud Vennatrø (NIBIO), Eldrid Lein Molteberg (NIBIO/Fagforum Potet), Borghild Glorvigen (NLR/Fagforum Potet) og Jan Arne Broen (BAMA).