Om poteten

19.08.2013 (Oppdatert: 27.09.2018) Borghild Glorvigen

FAO: "Poteten er den skjulte skatten i verdens matvaresikkerhet".  

Kjenner du til et bra nettsted for potetoppskrifter, kjenner du til en bok om potet, et potetdikt, eller har du en god potethistorie på lager? eller noe annet om potet du ønsker å dele med andre? - send ditt bidrag til fagforum@potet.no."A
a Poteten er en makeløs Frugt, den står i Tørke, den står i Væte, men vokser. Den trodser Veiret og taaler meget, faar den litt pen behandling av Mennesket lønner den femfoldig igjen. Se, Poteten har ikke Druens Blod, men den har Kastanjens Kjøt, den kan stekes eller kokes og brukes til alt. En Mand kan være brødløs, har han Potet saa er han ikke matløs.
(Fra Markens grøde, Knut Hamsun)

  

Fra "Fysikk på roterommet"

Her minnes vi NRK's programserie "Fysikk på roterommet" med fysikerne Helmut Ormestad og Johan Otto Øgrim. En video sendt 7. desember 1972 tok for seg følgende spørsmål:

Skal poteten kokes med salt i vannet?

 

Poteter skal helst kokes med skallet på, for å bevare vitaminer og andre næringsstoffer. Men skal vannet saltes for å gi potetene mer smak? Det mener Helmut, men Otto er uenig. Svaret skal de finne ved å koke poteter i tre kjeler, med søtt, rent og salt vann.

Hvordan smaker det etterpå? Et smakspanel må inn for å avgjøre striden.

 


Slik skreller du potetene på et blunk

Danske Leo Morten Lund ble sommeren 2014 internett-kjendis verden rundt etter at han la ut denne videoen av hvordan han skreller en kilo poteter på rundt 50 sekunder. Klikk på lenken over - og se trikset.

Hva tenger du for å klare potettrikset?

* En ny dobørste, der børstehodet kan skrus av.
* Fest børstehodet på en gjengestang som passer.
* Den andre enden av stangen innsnevres til cirka 10 mm slik at den passer inn i en boremaskin.

Finn fram poteter og bøtta og la det stå til.
(Trikset passer kanskje best utendørs eller i et rom med sluk i gulvet.)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.