Potet og helse

19.08.2013 (Oppdatert: 09.12.2016) Borghild Glorvigen

 

Blant ernæringseksperter er det bred enighet om at totalinntaket av stivelse og sukker er for høyt for en stor andel av befolkningen. Sammenlignet med pasta og ris inneholder poteten både mer vitaminer og mineraler og mindre energi per vektenhet og porsjon (figur 1, Helsedirektoratet 2008).

Poteten har lite fett og lav energitetthet, og er en god kilde for både kalium, kostfiber og vitamin C. I tillegg inneholder poteten også mer jern, magnesium, folat og vitamin B6 enn både ris og pasta. Inntak av potet gir også svært god metthetsfølelse.

 

Næringsstoffer

Potet inneholder lite fett, men er rik på energi i form av stivelse. Det er stor forskjell på stivelsesinnholdet i de forskjellige potetsortene.

 

Næringsinnhold i potet

Potet er en av våre aller viktigste kaliumkilder, og inneholder også magnesium og jern.

Innholdet av C-vitamin betyr mye.

- potet er 99,9 prosent fettfri?

- 250 gram potet gir i prosent av anbefalt daglig inntak.  

  • 2,3 prosent av daglig behov for kalium
  • 7,8 prosent av daglig behov for protein
  • 10,4 prosent av daglig behov for energi
  • 11,1 prosent av daglig behov for jern for kvinner
  • 20,0 prosent av daglig behov for jern for menn
  • 34,4 prosent av daglig behov for C-vitaminer

- kokt poteter inneholder 80 kcal per 100 gram vare. Til sammenlikning inneholder kokt ris 145 kcal/100 gram, og kokt pasta inneholder 146 kcal/100 gram.

 

Bli lykkelig - spis potet!

Potetenes innhold av karbohydrater og aminosyren tryptofan bidrar til å stimulere produksjonen av signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin er viktig for å ha en følelse av indre ro og kontroll. Serotonin er da også det stoffet som "lykkepillene" prøver å påvirke produksjonen av.

 

Antioksidanter og potet

Antioksidanter er bra for oss, og i potet finnes det både karotenoider, fenoler og flavonoider i potet. En amerikansk undersøkelse har påvist 60 ulike forbindelser, blant annet stoffer med antioksidativ effekt som kaffesyre, quercetin og patatin i potet. Det er også påvist kukoaminer og lutein i potet. Kukoaminer er en stoffgruppe med blodtrykksendende effekt. Karotenoidet lutein er vist å påvirke synet.

Kilde: Molteberg, EL: Potet, fra "5 om dagen" til "5 ganger i uka".

 

 

Glykemisk indeks og potet

Glykemisk indeks er et mål for hvor mye blodsukkeret stiger i løpet av to timer etter inntak av en matvare med 50 g karbohydrater. Glykemisk indeks ble utviklet til hjelp for personer med diabetes for å bedre kontrollen med blodglukosenivået, som et ledd i å unngå senkomplikasjoner.

Kilde: Tidsskrift for den norske legeforening.

Som referanse bruker man målinger hvor man har spist 50 g glukose eller hvitt brød. Denne verdien settes til 100. 

Glykemisk indeks til ulike matvarer:

Eple: omkring 40
Baguette: 95 
Pumpernikkelbrød: 41.

Matvareindustrien og personer eller firmaer som arbeider med slanking har vist interesse for å bruke glykemisk indeks. Denne bruken kan lett skape forvirring og gi inntrykk av at en del viktige og næringsrike karbohydratholdige matvarer bør unngås.

 

 

Grønne poteter

- grønne poteter ikke bør spises. Når potetene får lys på seg (sollys eller lampelys) utvikles det solanin. Solanin er et et glykoalkaloid, og forekommer naturlig i planter i søtvierfamilien (Solanaceae). Solanin er giftig for mennesker og dyr. Grønnfargen som potetene får skyldes ikke solanin i seg selg, men er klorofyll som også dannes når potetknollene utsettes for lys.

 

Næringsinnholdet i potet, se Matportalen

Potato Goodness

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.