Chipssorter

10.09.2013 (Oppdatert: 26.01.2017) ,  Borghild Glorvigen

 

Tidlige sorter:


Aslak
(N) er en ny tidligsort for produksjon av chips, men egner seg også som en middels melen konsumpotet(godkjent 2010). Knollene er røde og ovale. Den har middels dype grohull, og kjøttet er hvitt. 

 

Halvtidlige sorter:


Berle
(N) en ny sort for tidlig chipsproduksjon (godkjent 2008). Gir gyllen og fin chips. Knollene er røde, ovale, med grunne grohull og lysgult kjøtt. Sorten er sterk mot enzymatisk mørkfarging, og kan egne seg til råskrelling.

 

Liva (DK) er en tidligsort til chipsproduksjon (godkjent 2003). Sorten danner ganske få knoller med høyt tørrstoffinnhold tidlig i sesongen. Knollene er runde og gule med grunne grohull og hvit kjøttfarge. Middels melen. Liva.

 

Halvseine sorter:


Bruse
(N) er en spesialsort for chipsproduksjon (godkjent 2001). Sorten har høyt tørrstoffinnhold. Knollene er røde og runde med relativt dype groøyne. Lysegult kjøtt.

 

Jupiter (NL) er en spesialsort for chipsproduksjon (godkjent 2007), og er søstersort til Saturna. Knollene er hvite og langovale, har lysegult kjøtt og grunne grohull. Sorten brukes ikke i Norge i dag.

 

Lady Claire (NL) er en halvsein spesialsort til chips (godkjent 2005). Den har hvite, rundovale knoller med middels dype grohull. Kjøttfarge er lys gul. Chipskvaliteten er stabil og god.

 

Lady Jo (NL) er en halvsein spesialsort til chips. Knollene er hvite og runde, med middels dype grohull. Kjøttfargen er gul. har Chipskvaliteten er stabil. Sorten er under testing for godkjenning i Norge.

 

Rustique (N) er en ny spesialsort til chips (godkjent 2008). Sorten er under utprøving til pommes frites. Sorten har langovale knoller med grunne grohull. Skallet er dypt rød-fiolett med krakelert overflate. Kjøttfargen er lys gul. Den er melen.

 

Saturna (NL) er den dominerende sorten brukt til chips (godkjent 1973) i Norge. Knollene er rundovale og hvite i skallet. Sorten har dype grohull og lys gul kjøttfarge. Den er melen.

 

Tivoli (DK) er en halvsein spesialsort til chips (godkjent 2004). Knollene er runde og hvite, med middels dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Sorten dyrkes i liten grad i Norge i dag.