Chipssorter

10.09.2013 (Oppdatert: 14.07.2020)

Tidlige  

Aslak (N) er en ny tidligsort for produksjon av chips, men egner seg også som en middels melen konsumpotet(godkjent 2010). Knollene er røde og ovale. Den har middels dype grohull, og kjøttet er hvitt. 

 

Halvtidlige  

Berle (N) en ny sort for tidlig chipsproduksjon (godkjent 2008). Gir gyllen og fin chips. Knollene er røde, ovale, med grunne grohull og lysgult kjøtt. Sorten er sterk mot enzymatisk mørkfarging, og kan egne seg til råskrelling.

 

Lady Rosetta

 

Lady Rosetta (NL) er en halvtidlig chipssort, som også passer også godt til produksjon av stivelse og potetmos (godkjent 2014). Knollene er rødt og runde, med middels dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. 

 

Liva (DK) er en tidligsort til chipsproduksjon (godkjent 2003). Sorten danner ganske få knoller med høyt tørrstoffinnhold tidlig i sesongen. Knollene er runde og gule med grunne grohull og hvit kjøttfarge. Middels melen.

 

Halvseine  
Bruse (N) er en spesialsort for chipsproduksjon (godkjent 2001). Sorten har høyt tørrstoffinnhold. Knollene er røde og runde med relativt dype groøyne. Lysegult kjøtt.
Jupiter

 

Jupiter (NL) har hvite, langovale knoller, med grunne grohull og lysegult kjøtt. Sorten har meget god chipskvalitet.

 

Kiebitz 

 

Kiebitz (D)

 

 

Lady Claire (NL) er en halvsein spesialsort til chips (godkjent 2005). Den har hvite, rundovale knoller med middels dype grohull. Kjøttfarge er lys gul. Chipskvaliteten er stabil og god.

Lady Jo

 

Lady Jo (NL) er en halvsein spesialsort til chips. Knollene er hvite og runde, med middels dype grohull. Kjøttfargen er gul. har Chipskvaliteten er stabil. Sorten er under testing for godkjenning i Norge.

 

Pirol

 

Pirol (D)

 

Saturna (NL) er den dominerende sorten brukt til chips (godkjent 1973) i Norge. Knollene er rundovale og hvite i skallet. Sorten har dype grohull og lys gul kjøttfarge. Den er melen.

Taurus

 

Taurus (NL) er en ny halvsein chipssort. Knollene er gule ovale og med middels grunne grohull. Innvendig farge er gul.  

 

Tivoli

 

Tivoli (DK) er en halvsein spesialsort til chips (godkjent 2004). Knollene er runde og hvite, med middels dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Sorten dyrkes i liten grad i Norge i dag.

 

 

Tidlige

Halvtidlige

Halvseine

 

Resultater fra prøving av chipssorter:

Nye potetsorter til chips 2018 

Nye potetsorter til chips 2019Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.