Matpotetsorter

(Oppdatert: 14.07.2020) Pia Heltoft

 Tidlige

Aksel (N) er en tidlig konsumsort (godkjent 2000). Sorten er rød i skallet, har runde knoller med relatvit dype grohull, og har lysegult kjøtt. Sorten er nokså melen.

Arielle (NL) er en tidlig konsumsort. den har gul skall, lys gul innvendig kjøtt, ovale knoller og grunne grohull. Poteten er kokefast.

 

Berber (NL) er en tidlig konsumsort (godkjent 2007). Sorten har pene ovale knoller med grunne grohull og lysegult kjøtt. Sorten er fastkokende. 

Foto: NORGRO

 

Celandine Fastkokende tidlig sort (godkjent i 2016). Krysning med Franceline. Knollene er ovale/langovale. Skallet er gult og kjøttet er gult. 

Cerisa (F) er en delikatessepotet (godkjent i 2013). Sorten er under utprøving i Norge og ser lovende ut. Knollene er små og avlange. Skallet er rødt, og kjøttet er gult.

Erika (A) Fastkokende tidlig sort (godkjent i 2013). Knollene er lang ovale. Skallet er gult og glatt. Kjøttfargen er gul.

Hamlet (DK) er en ganske tidlig potetsort som brukes til konsum og skrelling (godkjent 2001). Knollene har hvitt skall, er rundoval med grunne groøyne. Kjøttfargen er lys gul. Sorten spirer veldig raskt. Den er fastkokende.

Hassel (N) er en tidlig konsumpotet med gule ovale knoller med grunne grohull og lysegul innvendig farge. Sorten er godkjent i 2018.

Juno (N) er konsumsorten som er tidligst på markedet. Den har norske foreldre (godkjent 2006). Sorten har røde, runde knoller med dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Koketypen er middels melen. Karstrengen inni knollen får under spesielle forhold en rødlig antocyanfarge.

Ostara (NL) er en tidlig konsumsort (godkjent 1972). Sorten har hvite, ovale knoller med grunne grohull. Kjøttfarge lys gul. Den er sterk mot mørkfarging, og kan brukes som tidlig skrellepotet. Relativt fastkokende.

Rutt (N) er en tidlig konsumsort (godkjent 1982). Knollene er røde og ovale med relativt grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Sorten dyrkes både som ferskpotet og for levering av skallfast vare.

 

 

Solist (D) er en tidlig konsumsort (godkjent 2011). Knollene har gult skall, er rundovale og har grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Solist er fastkokende.

 

 

Halvtidlige/halvseine

Asterix (NL) har rødt skall, rundoval form og lysegult kjøtt (godkjent 1998). Den er relativt fastkokende, og sorten har mange anvendelsesområder (ikke chips). Asterix er en god matpotet, og er lett å både skrelle og koke. 

Beate (N) er en i hovedsak en konsumsort (godkjent 1967), men benyttes også litt i produksjon av ferdigpotet og pommes frites. Knollene er langovale, og har grunne grohull. Skallfarge svak rødlig med sterk rødfarge i grohullene. Kjøttfarge er gråhvit

Blå Kongo er en spesialitet på grunn av sin blålilla farge. Sorten er en gammel sort. Både skall og kjøttfarge er blålilla. Den brukes til konsumpotet (kokt, eller i stappe). Dampes potetene beholder de bedre blåfargen.

Brage

 

Brage (N) er  en halvtidlig konsumsort (godkjent 1988). Knollene er røde og rundovale med grunne grohull. Kjøttet er nokså hvitt. Sorten er relativt melen.

 

Celine  (GB) er en konsumsort. Sorten dyrkes i Norge av noen få potetdyrkere, men sorten står ikke på den offisielle sortslista. Knollene har rødt skall og gult kjøtt, og har litt nyreform.

Potet Carolus1

 Carolus (NL) er en konsumsort. Knollene er gule og rundovale, med røde flekker rundt middels dype grohull. Innvendig farge er gul.

Foto av potetsorten Esmee

Esmee (NL) er en konsumsort. Knollene har en mørke rød farge, er langovale med grunne grohull. Innvendig farge er gul

Estima

 

Estima (NL) brukes til bakepotet. Knollene er runde med hvitt skall og lysgult kjøtt. Den dyrkes av 1 -2 dyrkere i Norge, ellers importeres den. Sorten står ikke på den offisielle norske sortslista.

 

 

Fakse (DK) er en ny yterik sort (godkjent 2009) med lavt tørrstoff. Knollene er ovale med en glatt og pen overflate. Skallet er hvitt, og kjøttet lysegult. Den er fastkokende. Sorten benyttes til koking og ferdigpotet.

Folva  (DK) er en halvtidlig yterik sort som har etablert seg på det norske markedet (godkjent 2000). Knollene er rundovale, har hvitt skall og lysegul kjøttfarge. Den er fastkokende. Sorten benyttes til konsumpotet og skrelling.
Grom

 

Grom (N) er en halvtidlig konsumsort (godkjent 1999). Knollene er rundovale med grunne grohull. Skallet er rødt og kjøttfargen er hvit. Sorten er melen. Den er sterk mot enzymatisk mørkfarging, og egner seg til skrelling.

 

Gulløye / Gullauge  (N) er en gammel landsort i Nord-Norge. Opphav og nasjonalitet er ukjent , men den har stått på den norske sortslista siden 1953. Knollene er runde. Skallfargen er hvit med dype, røde grohull. 

Kerrs Pink er en god, gammel skotsk venn for mange. Sorten har utmerket matkvalitet, og kom på den norske sortslista i 1953. Knollene er tverrovale med dype grohull. Skallet er svakt rødlig og kjøttfargen hvit. Den er melen.

 

Labella (D) er en halvtidlig konsumsort. Knollene er mørke røde, langovale og med grunne grohull. Innvendig farge er lysegul.

 

Laila (N) er en halvtidlig sort (godkjent 1969), og egner seg til konsum og produksjon av tidlig pommes frites. Knollene er røde og langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Egner seg ikke til skrelling.

 

Lunarossa (DK) er en sein, relativt fastkokende konsumpotet. Knollene er mørkerøde, ovale og med grunne grohull. Innvendig farge er gul. 

Mandel Dette er en gammel landsort kjent for sin svært gode matkvalitet. Opphav og nasjonalitet er ukjent, men sorten ble ført opp på norsk sortsliste i 1953. Knollene er lange og mandelformede med grunne grohull. Skallet er hvitt og kjøttfargen gul. Den er melen. 

Mozart (NL) er en yterik nederlandsk nykommer på konsum- og skrellemarkedet (godkjent 2010), i slekt med Redstar. Sorten har røde ovale knoller med middels dype grohull og navlefeste. Kjøttfargen er gul. Den er fastkokende.

Nansen (N) er en ny norsk fastkokende konsumsort fra Graminor (godkjent i 2018). Den har mørkerøde ovale knoller med grunne grohull og lysegul indre farge. Summen av ytre og indre feil på knollene var lav.

 

Odinia (N) er en konsumsort. Knollene er røde, runde og med grunne grohull. Innvendig farge er hvit.

 

Oleva (DK) er en halvsein sort som egner seg til konsum og pommes frites (godkjent 1994). Knollene er røde og ovale med relativt dype grohull. Kjøttfargen er lys gul.

 Ottar

 

Ottar (N) er en halvtidlig konsumsort, og passer bra for dyrking i nordnorske forhold (godkjent 1974). Knollene er runde og har rødt skall. Kjøttfargen er lys gul. Sorten egner seg godt til koking, i gryteretter og til bakepotet.

 

Pimpernel (NL) er den seineste konsumsorten som dyrkes i Norge (godkjent 1962). Knollene har dyp rød farge, og er langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er gul. Den er melen, og egner seg ikke til skrelling.

Redstar (NL) er en konsumsort (godkjent 2009). Sorten har røde, ovale knoller med grunne grohull og navleender. Kjøttfargen er lys gul. Koketypen er middels melen.


Månedens potet i november er Ringerikspotet (Del-helhet)


Ringerikspotet er en gammel landsort, og dyrkes i begrenset omfang på Østlandet. Sorten er kjent som en gourmetsort. Opphav og nasjonalitet er ukjent, og sorten står ikke på norsk sortsliste. Knollene er røde med en tverroval form og mege dype grohull. Kjøttarge sterkt gul.

Sava (DK) er en halvsein konsumsort med bra koke- og skrelleegenskaper (godkjent 2002). Knollene har glatt knolloverflate, hvitt skall og gult kjøtt. Setteavstand kan styre om formen er rundoval eller langoval. Den er fastkokende.

Secura

 

Secura (D) brukes til skrelling, og er litt tidligere enn Sava (godkjent 2006), og er forbeholdt Tore Skovli A/S. Sorten har hvite ovale knoller, med glatt, glinsende overflate og middels gul kjøttfarge. Den er fastkokende.

 

Troll (N) er hovedsorten for dyrking av økologisk potet til konsum i Norge (godkjent 1981). Sorte er veldig sterk mot tørråte på knollene. Knollene er rundovale, har skall med dyp rødfarge, og kjøttet er gult. Den er melen.

Van Gogh (NL) er en sort som egner seg til vanlig konsum og skrelling (godkjent 2009). Knollene er ovale og hvite, og kjøttfargen er lys gul. Sorten er middels melen.

  Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.