Matpotetsorter

09.09.2013 (Oppdatert: 03.02.2017) ,  Borghild Glorvigen

 

Tidlige sorter


Aksel
(N) er en tidlig konsumsort (godkjent 2000). Sorten er rød i skallet, har runde knoller med relatvit dype grohull, og har lysegult kjøtt. Sorten er nokså melen.
 
 
Arielle (NL) er en tidlig konsumsort som gir bra avling. Knollene er ovale, skallet er gult og kjøttfargen er lys gul.
 
 
Berber (NL) er en tidlig konsumsort (godkjent 2007). Sorten har pene ovale knoller med grunne grohull og lysegult kjøtt. Sorten er fastkokende.
 
 
Hassel (N) er en helt ny norsk tidligpotetsort for matpotetmarkedet. Hassel ble godkjent i november 2016. Knollene er runde, og sorten har gult skall og gult kjøtt. Den har god smak, og gir ei god avling. Den er spesielt sterk mot flatskurv.
 
Juno (N) er konsumsorten som, sammen med Solist, er tidligst på markedet. Den har norske foreldre (godkjent 2006). Sorten har røde, runde knoller med dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Koketypen er middels melen. Karstrengen inni knollen får under spesielle forhold en rødlig antocyanfarge.
 
 
Ostara (NL) er en tidlig konsumsort (godkjent 1972). Sorten har hvite, ovale knoller med grunne grohull. Kjøttfarge lys gul. Den er sterk mot mørkfarging, og kan brukes som tidlig skrellepotet. Relativt fastkokende.
 
 
Rutt (N) er en tidlig konsumsort (godkjent 1982). Knollene er røde og ovale med relativt grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Sorten dyrkes både som ferskpotet og for levering av skallfast vare. > Les mer om Rutt.
 
 
Solist (D) er en av de tidligste konsumsortene (godkjent 2011). Knollene har gult skall, er rundovale og har grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Solist er fastkokende. > Les mer om Solist.

 

 

Halvtidlige sorter

Brage (N) er en halvtidlig konsumsort (godkjent 1988). Knollene er røde og rundovale med grunne grohull. Kjøttet er nokså hvitt. Sorten er relativt melen. Brage. Sorten dyrkes i liten grad.

 

Grom (N) er en halvtidlig konsumsort (godkjent 1999). Knollene er rundovale med grunne grohull. Skallet er rødt og kjøttfargen er hvit. Sorten er melen. Den er sterk mot enzymatisk mørkfarging, og egner seg til skrelling. Sorten dyrkes i liten grad.

 

Hamlet (DK) er en ganske tidlig potetsort som brukes til konsum og skrelling (godkjent 2001). Knollene har hvitt skall, er rundoval med grunne groøyne. Kjøttfargen er lys gul. Sorten spirer veldig raskt. Den er fastkokende. Sorten dyrkes i liten grad.

 

Laila (N) er en halvtidlig sort (godkjent 1969), og egner seg til konsum og produksjon av tidlig pommes frites. Knollene er røde og langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Egner seg ikke til skrelling. Laila

  

Halvseine sorter:


Asterix
(NL) har rødt skall, rundoval form og lysegult kjøtt (godkjent 1998). Den er relativt fastkokende, og sorten har mange anvendelsesområder (ikke chips). 

 

Beate (N) er en i hovedsak en konsumsort (godkjent 1967), men benyttes også litt i produksjon av ferdigpotet og pommes frites. Knollene er langovale, og har grunne grohull. Skallfarge svak rødlig med sterk rødfarge i grohullene. Kjøttfarge er gråhvit.

 

Biogold (NL) er en sort (godkjent 2013). Egner seg for produksjon av pommes frites, og økologisk produksjon av matpotet. Knollene er ovale, og har gult skall og lys gult kjøtt. Sorten har vært under utprøving i Norge.

 

Blå Kongo er en spesialitet på grunn av sin blålilla farge. Sorten er en gammel sort. Både skall og kjøttfarge er blålilla. Den brukes til konsumpotet (kokt, eller i stappe). Dampes potetene beholder de bedre blåfargen.

 

Cecile (F) er en delikatessepotet (godkjent 2012). Sorten under utprøving for dyrking under norske forhold. Den er rød og har avlang form. Skallet er blankt og fint. Poteten der fastkokende.

 

Cerisa (F) er en halvtidlig småknollet konsumsort (godkjent i 2013). Knollene er små, røde og langeovale (nesten litt form som Mandelpotet). Kjøttet er gult. Sorten er relativt lav på tørrstoff, men har allikevel mye smak.

 

Celine (GB) er en konsumsort. Sorten dyrkes i Norge av noen få potetdyrkere. Knollene har rødt skall og gult kjøtt, og har litt nyreform. Sorten står ikke på den offisielle sortslista.

 

Estima (NL) brukes til bakepotet. Knollene er runde med hvitt skall og lysgult kjøtt. Den dyrkes bare hos noen få produsenter i Norge, ellers importeres den. Sorten står ikke på den offisielle norske sortslista.

 

Fakse (DK) er en ny yterik sort (godkjent 2009) med lavt tørrstoff. Knollene er ovale med en glatt og pen overflate. Skallet er hvitt, og kjøttet lysegult. Den er fastkokende. Sorten benyttes til koking og ferdig skrelt potet.

 

Felsina (NL) er en sort som kan brukes til både konsum og pommes frites. Knollene er ovale og gule, og har nokså grunne groøyne. Kjøttet er lysgult. Sorten står ikke på den offisielle norske sortslista.

 

Folva (DK) er en halvtidlig yterik sort som har etablert seg på det norske markedet (godkjent 2000). Knollene er rundovale, har hvitt skall og lysegul kjøttfarge. Den er fastkokende. Sorten benyttes til konsumpotet og skrelling.

 

Gulløye (Gullauge) er en gammel landsort i Nord-Norge. Opphav og nasjonalitet er ukjent , men den har stått på den norske sortslista siden 1953. Knollene er runde. Skallfargen er hvit med dype, røde grohull. Matkvaliteten er utsøkt. Sorten har Beskyttet opprinnelsesbetegnelse: Gulløye fra Nord-Norge.

 

Jutlandia (DK) er en konsumsort. Sorten produserer rundovale gule knoller. Kjøttfarge gul. Den er fastkokende. Sorten dyrkes ikke i Norge. 

 

Kerrs Pink er en god, gammel skotsk venn for mange. Sorten har utmerket matkvalitet, og kom på den norske sortslista i 1953. Knollene er tverrovale med dype grohull. Skallet er svakt rødlig og kjøttfargen hvit. Den er melen.

 

Mandelpotet er en gammel landsort kjent for sin svært gode matkvalitet. Opphav og nasjonalitet er ukjent, men sorten ble ført opp på norsk sortsliste i 1953. Knollene er lange og mandelformede med grunne grohull. Skallet er hvitt og kjøttfargen gul. Den er melen. Sorten brukes noe til ferdigpotet og chips. Fjellmandel fra Oppdal har fått Beskyttet geografisk betengelse.

 

Mozart (NL) er en yterik nederlandsk nykommer på konsum- og skrellemarkedet (godkjent 2010), i slekt med Redstar. Sorten har røde ovale knoller med middels dype grohull og navlefeste. Kjøttfargen er gul. Den er fastkokende. Sorten dyrkes i liten grad i Norge. 

 

Nansen (N) er en rød halvtidlig matpotet, og kan være et godt alternativ til Asterix. I forsøk har den gitt gode avlinger. Nansen har svært god smak. Den har glatt skall, pent utseende og fargen er fortsatt flott etter koking. Nansen er veldig sterk mot tørråte og er sterk mot flere andre skadegjørere.  

 

Odinia (N) er en rød og rund sort (godkjent 2012). Sorten egner seg godt for økologisk dyrking, da den er svært sterk mot tørråte. Sorten spirer raskt og gir gode avlinger. Kjøttfargen er lys gul, og sorten er fastkokende. Den er noe svak for flatskurv.

 

Pimpernel (NL) er den seineste konsumsorten som dyrkes i Norge (godkjent 1962). Knollene har dyp rød farge, og er langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er gul. Den er melen, og egner seg ikke til skrelling.

 

Redstar (NL) er en konsumsort (godkjent 2009). Sorten har røde, ovale knoller med grunne grohull og navleender. Kjøttfargen er lys gul. Koketypen er middels melen. Sorten dyrkes i liten grad i Norge.

 

Ringerikspotet er en gammel landsort, og dyrkes i begrenset omfang på Østlandet. Sorten er kjent som en gourmetsort. Opphav og nasjonalitet er ukjent, og sorten står ikke på norsk sortsliste. Knollene er røde med en tverroval form og mege dype grohull. Kjøttarge sterkt gul. Ringerikspotet fra Ringerike har fått sin egen Beskyttet geografisk betengelse. Les mer om sorten hos Skog og Landskap

 

Sava (DK) er en halvsein konsumsort med bra koke- og skrelleegenskaper (godkjent 2002). Knollene har glatt knolloverflate, hvitt skall og gult kjøtt. Setteavstand kan styre om formen er rundoval eller langoval. Den er fastkokende.

 

Troll (N) er hovedsorten for dyrking av økologisk potet til konsum i Norge (godkjent 1981). Sorte er veldig sterk mot tørråte på knollene. Knollene er rundovale, har skall med dyp rødfarge, og kjøttet er gult. Den er melen.

 

Van Gogh (NL) er en sort som egner seg til vanlig konsum og skrelling (godkjent 2009). Knollene er ovale og hvite, og kjøttfargen er lys gul. Sorten er middels melen. Sorten er stor i Nord-Norge.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.