Blå Kongo

28.04.2010 (Oppdatert: 14.07.2020)

Blå Kongo kompletterer bildet av genetisk mangfold i potet i Norge ved å være svært forskjellig fra de andre potetsortene som dyrkes i dag. Sortens opprinnelse er ukjent, men det er dokumentert at den har vært dyrket i Norge siden 1930-tallet, sannsynligvis en del lenger. Det finnes mange lokale sorter med mørkeblått eller sort skall, men få er også blålilla inni slik som ’Blå kongo’. Det spesielle fargestoffet heter maldivin. En middag med blå poteter, alene eller sammen med gule og hvite poteter er en kuriositet. Med skiftende moter har produksjon og salg i perioder vært ganske omfattende. Den produseres fortsatt i små mengder, og av og til kan du treffe på den i spesielle butikker. Blå Kongo passer godt til potetmos, både på grunn av den dekorative fargen og den gode rotfruktsmaken. Den gir god avling, men er svak mot tørråte. Da er vi kommet til veis ende i vår lille serie om variasjon og mangfold av potetsorter. Hvis du vil forske videre på genetisk variasjon i potet skal du en vår så noen frø fra et såkalt toppeple av ’Blå kongo’. Når du høster potetene fra disse frøplantene vil du få deg en stor overraskelse.

 

Ønsker du settepotet av denne sorten kan miniknoller bestilles hos Overhalla Klonavlssenter 

Blå Kongo er en spesialitet på grunn av sin blålilla farge. Sorten er en gammel sort. Både skall og kjøttfarge er blålilla. Den brukes til konsumpotet (kokt, eller i stappe). Dampes potetene beholder de bedre blåfargen. 

 

Foto: Steinar Johansen

 

Foto: Ove HetlandFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.