Hamlet

29.04.2010 (Oppdatert: 14.07.2020)

 

Informasjon er hentet fra «Sorter og sortsprøving i potet 2009», av Per J Møllerhagen, publisert i «Jord- og Plantekultur 2010», Bioforsk Fokus vol 5, nr 1 s. 275

 

Hamlet

Hamlet er fra Vandel i Danmark, og ble godkjent i 2001. Omtalen er fra «Jord- og Plantekultur 2007», da dette var det siste året den var med i omfattende prøving. Hamlet ligger 30 til 40 % over Rutt i knollavling ved 1. høsting. Ved 2. høsting ligger de likt i avling i kg/daa > 40 mm knollstørrelse. Tørrstoffinnholdet er ca. 1,5 % -enheter lavere enn hos Rutt, mens oppspiringa er raskest av alle de prøvde sortene. Hamlet ansetter flere knoller pr. plante enn Rutt. Middels knollvekt og småpotetandel er ganske lik Rutt. Hamlet er svak for stengelråte, utsatt for grønne knoller og vekstsprekk. Sorten er sterk mot flatskurv. Det refereres til «Jord- og Plantekultur 2001» for sortens resultater i halvtidlig serie.

Hamlet er hvit, rundoval og har grunne grohull. Kjøttet er lysegult. Den er en kombinert tidlig/halvtidlig konsum- og skrellepotet. Koketypen er fast (A).

Hamlet (DK) er en ganske tidlig potetsort som brukes til konsum og skrelling (godkjent 2001). Knollene har hvitt skall, er rundoval med grunne groøyne. Kjøttfargen er lys gul. Sorten spirer veldig raskt. Den er fastkokende. Sorten har et høyt utbytte ved høst i juni-juli. Spisekvaliteten er mye fin både ved tidlig høst og etter lagring. Hamlet har en god lagerholdbarhet, men bør oppbevares kjølig av hensyn til den korte spirehvile.

 

Foto: Steinar JohansenFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.