Kerrs Pink

03.05.2010 (Oppdatert: 23.12.2016)

Skotsk sort (GB), (Tatt inn på norsk sortsliste 1953).

 

Foreldre: Fortyfold x Smith’s Early
Krysningsnavn:
Foredler: J.Henry, Bannffshire,Skottland. Sendt ut av Kerr, Banff i 1917
Sortseier/representant: Graminor
Bruksformål: Konsumpotet,
Produktkvalitet: Konsumpotet (koketype C), meget melen – må kokes forsiktig.
Utseende, knoll: Lyserødt skall, hvit innvendig, tverrovale kantede knoller, dype grohull.
Tidlighet: Halvsein/sein – 3,5 (skala 1-9, der 9 er tidligst)
Voksemåte: Rask oppspiring. Høyt opprett, mørkegrønt, kraftig ris. Få og kraftige, ofte greinete stengler. Rik, hvit langvarig blomstring. 
Tørrstoff: Vel middels høyt, 23-24 %
Avling: Høy
Knollansetting: Middels, 12-13 knoller/plante
Størrelsefordeling: Lav andel småpoteter, mye store knoller
Lagringsegenskaper:    Kort spiredvale 

 

Resistensegenskaper:  (9 er best resistens, 1 er dårligst, R = resistent, M = mottakelig)

Potetkreft: R
PCN: M
Tørråte, ris: 4
Tørråte, knoller: 3
Flatskurv: 3
Foma: 7
Fusarium: 3
Sølvskurv:  
Stengelråte: utsatt
Potetvirus Y: 5
Potetvirus A:
Rust TRV (rattel): 2
Rust PMTV (moptop): 7 7

 

Andre egenskaper: Stort skrellesvinn pga djupe grohull og innsunken navle. Utsatt for vekstsprekk og kolv. Svak for flassing og skallmisfarging.

 

Kerrs Pink er en god, gammel skotsk venn for mange. Sorten har utmerket matkvalitet, og kom på den norske sortslista i 1953. Knollene er tverrovale med dype grohull. Skallet er svakt rødlig og kjøttfargen hvit. Den er melen.

 

Foto: Steinar Johansen