Laila

29.04.2010 (Oppdatert: 23.12.2016)

Norsk sort (Godkjent 1969 i Norge etter verdiprøving 1965 -1968).

 

Foreldre: Pimpernel x (Doon Star x Åspotet)
Krysningsnavn: P x 737-271
Foredler: Inst for Plantekultur, NLH / A.P.Lunden & L.Roer
Sortseier/representant: Graminor
Bruksformål: Konsumpotet og tidlig pommes frites
Produktkvalitet:  Bra konsum kvalitet, middels melen koketype, bra pommes frites-kvalitet tidlig i sesongen,
Utseende, knoll: Rødt skall, lysegul innvendig farget, langovale knoller, grunne grohull.
Tidlighet: Halvtidlig – 6,5 (1-9, der 9 er tidligst)
Voksemåte: Rask oppspiring. middels høyt, utovervoksende ris. Relativt få, rødfiolette blomster.  
Tørrstoff: Middels, 21-22 %
Avling: Meget høy
Knollansetting: Middels antall, 10-12 knoller/plante
Størrelsefordeling: Lav andel småpoteter
Lagringsegenskaper:      Spiredvale på lager – 3,2 (1-9, 9 er høyest) Høyt vekstsvinn ved høye temperaturer. Gror lett fra februar.  

 

Resistensegenskaper:  (9 er best resistens, 1 er dårligst, R = resistent, M = mottakelig)

Potetkreft: R
PCN:
Tørråte, ris: 4
Tørråte, knoller: 4
Flatskurv: 4
Foma: 6
Fusarium: 5
Sølvskurv: utsatt
Stengelråte: noe utsatt
Potetvirus Y: 4
Potetvirus A:
Rust TRV (rattel): 5
Rust PMTV (moptop): 6

 

Andre egenskaper: Utsatt for grønne poteter og for mørkfaring etter råskrelling. Svak for flassing og skallmisfarging ved tidlig høsting.

 

Laila (N) er en halvtidlig sort (godkjent 1969), og egner seg til konsum og produksjon av tidlig pommes frites. Knollene er røde og langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Egner seg ikke til skrelling.

 

 

Foto: Steinar Johansen