Ringerikspotet

18.05.2010 (Oppdatert: 23.02.2017)

 Gammel landsort (Tatt inn på norsk liste i 1953). 

Foreldre: Ukjente
Krysningsnavn: Ukjent
Foredler: Ukjent
Sortseier/representant: Graminor
Bruksformål: Konsumpotet
Produktkvalitet: Melen, (koketype C), Så melen at koking bør skje på rist fra høsten. Utsatt for mørkfarging etter koking ???. Blitt en gourmet-potet i Norge.
Utseende, knoll: Rødt skall, gul innvendig, tverrovale, meget kantede knoller med dype grohull.
Tidlighet: Sein – 3,0 (skala 1-9, der 9 er tidligst)
Voksemåte: Rel rask oppspiring som omtrent som Kerrs Pink . Knapt middels høyt, noe spedt ris. Som regel dårlig utviklet med utrivelig preg.
Tørrstoff: Høyt, 26-27 %
Avling: Lav
Knollansetting: Høyt antall, ofte 18-20 knoller/plante
Størrelsefordeling: Høy andel småpoteter,
Lagringsegenskaper: Lavt vekstsvinn ved høye temperaturer, holder meget bra på saftspentheten i knollene og har meget lang dvale tid 

 

Resistensegenskaper:  (9 er best resistens, 1 er dårligst, R = resistent, M = mottakelig)

Potetkreft: M
PCN:
Tørråte, ris: 1
Tørråte, knoller: 1
Flatskurv: 3
Foma: 4
Fusarium: 2
Sølvskurv:  
Stengelråte:  
Potetvirus Y: 2 (rask oppsmitting??)
Potetvirus A:
Rust TRV (rattel):
Rust PMTV (moptop):

 

Andre egenskaper:         Best egnet til dyrking på indre Østlandet

Ringerikspotet er en gammel landsort, og dyrkes i begrenset omfang på Østlandet. Sorten er kjent som en gourmetsort. Opphav og nasjonalitet er ukjent, og sorten står ikke på norsk sortsliste. Knollene er røde med en tverroval form og mege dype grohull. Kjøttarge sterkt gul. Ringerikspotet fra Ringerike har  fått sin egen Beskyttet geografisk betengelse. Les mer om sorten hos Skog og Landskap

 

Månedens potet i november er Ringerikspotet (Del-helhet)

 

Bildet er hentet fra Skog og Landskap. Foto: Anne Berte Lerberg.