Pommes frites sorter

10.09.2013 (Oppdatert: 14.07.2020) Borghild Glorvigen

Aktuelle sorter

  Asterix (NL) har rødt skall, rundoval form og lysegult kjøtt (godkjent 1998). Den er relativt fastkokende, og sorten har mange anvendelsesområder (ikke chips). En fabrikk produserer pommes frites av sorten.
Beate (N) er en i hovedsak en konsumsort (godkjent 1967), men benyttes også litt i produksjon av ferdigpotet og pommes frites. Knollene er langovale, og har grunne grohull. Skallfarge svak rødlig med sterk rødfarge i grohullene. Kjøttfarge er gråhvit.
Innovator (NL) er en spesialsort til pommes frites (godkjent 2003). Knollene har et spesielt ytre utseende med sitt brunaktige "oppflisete" skall. Potetene er lange og har grunne grohull. Kjøttgargen er hvit.
Laila (N) er en halvtidlig sort (godkjent 1969), og egner seg til konsum og produksjon av tidlig pommes frites. Knollene er røde og langovale med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den er middels melen. Egner seg ikke til skrelling.
Oleva (DK) er en halvsein sort som egner seg til konsum og pommes frites (godkjent 1994). Knollene er røde og ovale med relativt dype grohull. Kjøttfargen er lys gul.
Peik | Jacobs Peik (N) er en sein sort, og brukes til pommes frites, råskrelling og konsum (godkjent 1984). Sorten har rødt skall og hvitt - lys gult kjøtt. Knollene er langovale knoller med grunne groøyne. Den er middels melen.
  Zorba (D) er en spesialsort til pommes frites, men kan også brukes til fersk konsum. Er en tidlig\halvtidlig sort.  Sorten har langovale knoller.

 

Sorter som ikke er i produksjon

Jord- og Plantekultur 2014 / Bioforsk FOKUS 9 (1) Sorter - PDF ... Biogold (NL) (godkjent 2013). Sort som egner seg for produksjon av pommes frites, og økologisk produksjon av matpotet. Knollene er ovale, og har gult skall og lys gult kjøtt. Sorten er under utprøving i Norge.
 Dorado

 

Dorado (NL) er en spesialsort til pommes frites (godkjent 2006). Dorado er søstera til Santana. Knollene er hvite og lange med grunne grohull. kjøttet er lysegult. Dorado dyrkes ikke i Norge i dag.

 

Felsina 

 

Felsina (NL) er en sort som kan brukes til både konsum og pommes frites. Knollene er ovale og gule, og har nokså grunne groøyne. Kjøttet er lysgult. Sorten står ikke på den offisielle norske sortslista. Sorten dyrkes ikke i Norge i dag.

 

 Fontane | Weuthen GmbH

 Fontane (NL) er en halvsein pommes frites sort (godkjent 2013). Koketypen er middels melen (B). Knollene er langovale med gult skall og lysegul kjøttfarge. Sorten har grunne grohull. Friterfargen har vært gyllen og lys.

   Ramos (NL) er under utprøving som en spesialsort til pommes frites (for Findus i Norge). Sorten har gule, store og langovale knoller med grunne grohull og lys gult kjøtt. Den er relativt fastkokende.
   Royal (DK) er en halvseinsort for produksjon av pommes frites (godkjent 2013). Knollene er gule og ovale, og har middels dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Den gir meget bra farge og kvalitet på pommes frites. Koketypen er middels melen til melen.

 

 Rustique (N) er en ny spesialsort for produksjon av chips (godkjent 2008). Sorten har vist seg å ha ustabil farge på chipsen, og er under utprøving til pommes frites. Sorten har langovale knoller med grunne grohull. Skallet er dypt rød-fiolett med krakelert overflate. Kjøttfargen er lys gul. Den er melen. 

  Santana (NL) er en spesialsort for produksjon av pommes frites (godkjent 2001). Sorten har lange, hvite knoller med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul.Sorten har lange, hvite knoller med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul. Santana dyrkes ikke lenger i Norge.Sorten var forbeholdt Findus Norge.
 Satu  Satu (FIN) egner seg til konsum og pommes frites (godkjent 2003). Sorten har ovale knoller med hvitt skall, gult kjøtt og grunne grohull. Den er relativt melen. Den dyrkes ikke i Norge.

 

Sorter til stivelse

Kuras (NL) er en potetsort som brukes til produksjon av stivelse (godkjent 2012). Knollene er gule, og potetkjøttet er hvitt. Knollene er rundovale. Sorten har høyt tørrstoff, og gir gode avlinger. Sorten er sein. 

Aktuelle sorter

Sorter som ikke er i produksjon

Sorter til stivelseFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.