Norsk sort (Godkjent 1984 i Norge etter verdiprøving 1979-83).
Foreldre: | X-65-18-17 x Saturna |
Krysningsnavn: | |
Foredler: | Inst for Plantekultur, NLH / Lars Roer |
Sortseier/representant: | Graminor |
Bruksformål: | Pommes frites, konsumpotet |
Produktkvalitet: |
God pommes frites kvalitet. Middels melen, lite mørkfarging, best når den er moden |
Utseende, knoll: |
Rødt skall, svak gul innvendig farge. Langovale knoller, grunne grohull |
Tidlighet: | Halvsein/sein – 3,5 (skala 1-9, der 9 er tidligst) |
Voksemåte: | Sein oppspiring. Høyt opprett, mørkegrønt ris. Få og kraftige stengler pr plante. Sparsom rødfiolett blomstring. |
Tørrstoff: | Middels, 23-24 % |
Avling: | Høy |
Knollansetting: |
Lavt, 8-10 knoller/plante |
Størrelsefordeling: | Lav andel småpoteter |
Lagringsegenskaper: | Lang spiredvale - 5,5 (skala 1-9, der 9 er lengst) Lavt vektsvinn forutsatt at det ikke er lagerråter. Saftspenthet i knollene holder seg meget bra ved langtidslagring. |
Resistensegenskaper: (9 er best resistens, 1 er dårligst, R = resistent, M = mottakelig)
Potetkreft: | R |
PCN: | Ro1, Ro5 |
Tørråte, ris: | 4 |
Tørråte, knoller: | 7 |
Flatskurv: | 3 |
Foma: | 7 |
Fusarium: | 4 |
Sølvskurv: | |
Stengelråte: | utsatt |
Potetvirus Y: | 6 |
Potetvirus A: | |
Rust TRV (rattel): | 4 |
Rust PMTV (moptop): | 7 |
Andre egenskaper: Utsatt for kolv (hulrom). Svak for flassing og skallmisfarging
Teksten under er hentet fra «Sorter og sortsprøving i potet 2009», av Per J Møllerhagen, publisert i «Jord- og Plantekultur 2010», Bioforsk Fokus vol 5, nr 1 s. 280
Peik
Peik er en norsk sort som har vært på den norske lista siden 1984. Peik var ikke med som målestokksort i noen serier i 2008, men avlinga var 15 % over Beate i perioden 2004-2006. Tørrstoffinnholdet var omtrent likt med Beate (i middel 23,6 % på Østlandet). Knollvekta har vært ca. 40 gram høyere, og med betydelig mindre småpotetandel sammenlignet med Beate. Knollantallet pr. plante er betydelig lavere. Peik er spiretreg, og trenger lengre forvarming enn Beate. Friskt ris ved høsting indikerer at den er like sein som Beate, men fordi Peik raskere får salgbar størrelse på knollene, er det mulig å høste den noe tidligere enn Beate. Men Peik må være moden for å gi god kvalitet på bearbeidede produkter. Peik har vært utsatt for vekstsprekk, kolv og stengelråte. Peik er svak mot flatskurv, fusarium og rattelvirus. Spiredvalen er betydelig lengre enn for Beate, og lagringsevnen er meget god forutsatt at det ikke er råter i partiet. Knollene til Peik er langovale med grunne øyne. Skallet er rødt og kjøttet er hvitt til lysegult. Sorten egner seg godt til pommes frites, råskrelling, og som en middels til melen konsumpotet (type BC).