Santana

04.05.2010 (Oppdatert: 07.07.2020) Borghild Glorvigen

Nederlandsk sort (godkjent i Norge 2001) 

Foreldre: Spunta x VK69-491

 

 

Informasjon under er hentet fra «Sorter og sortsprøving i potet 2009», av Per J Møllerhagen, publisert i «Jord- og Plantekultur 2010», Bioforsk Fokus vol 5, nr 1 s. 281

 

Santana

Santana er en nederlandsk sort som ble godkjent i 2001. Kommentarene er hentet fra «Jord- og Plantekultur 2002»;

 

Den salgbare avlinga har vært 8 % over Beate. Knollene av Santana måles i lengde når salgbar avling skal bestemmes, og knoller som er under 60 mm lange regnes som for korte for pommes frites produksjon. Det kan derfor virke noe forvirrende når det i denne sammenheng sammenlignes med Beate og med 42mm som nedre sorteringsgrense. Santana har lange knoller, hvite og glatte med lysegult kjøtt. Tørrstoffinnholdet har ligget ca.1 %-enhet under Beate. Knollvekta er meget høy, og knollantallet betydelig lavere enn for Beate. Santana spirer likt med Beate og med omtrent like mye friskt ris ved høsting. På grunn av at knollene raskt får akseptabel størrelse, kan høstinga av sorten starte tidligere enn for Beate. Produksjon av settepoteter vil by på en utfordring, da det blir vanskelig å produsere små poteter av sorten. Santana er utsatt for å få grønne knoller og indre defekter. Santana har middels tørråteresistens, og er noe utsatt for foma. Sorten gror noe seinere enn Beate på lager, men har et litt større vektsvinn og noe mindre fasthet etter lagring enn ønskelig. Santana har lange, hvite knoller med grunne grohull og lysegult kjøtt. Santana er en spesialsort for pommes frites produksjon og er forbeholdt til Findus Norge.

 

Santana (NL) er en spesialsort for produksjon av pommes frites (godkjent 2001), og er forbeholdt Findus Norge. Sorten har lange, hvite knoller med grunne grohull. Kjøttfargen er lys gul.

 

Foto: www.stet-potato.com/en/santana

 

 

 

 

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.