Småpotet -delikatessepotet

(Oppdatert: 03.07.2019)

SMà OG FULLE AV SMAK: De nye smÃ¥potetene er elegante,  koker raskt, kan spises med skallet pÃ¥ og faller i smak hos bÃ¥de kokker og publikum. Foto: Nadia Frantsen

Foto: Nadia Frantsen

 

Dyrkes i Norge

Foto: NORGRO  Celandine (NL) Fastkokende tidlig sort (godkjent i 2016). Krysning med Franceline. Knollene er ovale/langovale. Skallet er gult og kjøttet er gult. 
Cerisa (F) Delikatessepotet (godkjent i 2013). Sorten er under utprøving i Norge og ser lovende ut. Knollene er små og avlange. Skallet er rødt, og kjøttet er gult
Erika (A) Fastkokende tidlig sort  (godkjent i 2013) Knollene er lang ovale. Skallet er gult og glatt. Kjøttfargen er gul. 
Fakse (DK) Yterik sort (godkjent 2009) med lavt tørrstoff. Knollene er ovale med en glatt og pen overflate. Skallet er hvitt, og kjøttet lysegult. Den er Fastkokende. Sorten benyttes til koking og ferdigpotet.
Folva (DK) Halvtidlig yterik sort som har etablert seg på det norske markedet (godkjent 2000). Knollene er rundovale, har hvitt skall og lysegul kjøttfarge. Den er fastkokende. Sorten benyttes til konsumpotet og skrelling og som småpotet. 
Mandel Dette er en gammel landsort kjent for sin svært gode matkvalitet. Opphav og nasjonalitet er ukjent, men sorten ble ført opp på norsk sortsliste i 1953. Knollene er lange og mandelformede med grunne grohull. Skallet er hvitt og kjøttfargen gul. Den er melen.

 

Dyrkes ikke i Norge

Amandine (F) Delikatessepotet. Den har form som Mandelpotet, og kjøttfargen er gyllengul. Poteten er fastkokende. 
Cecile (F) delikatessepotet (godkjent 2012). Sorten under utprøving for dyrking under norske forhold. Den er rød og har avlang form. Skallet er blankt og fint. Poteten der fastkokende.
Charlotte (F) Fastkokende delikatessepotet. Knollene er langovale. Farge på skall og potetkjøtt er gul.
Cherie (F) Fransk delikatessepotet. Knollene er røde og avlange. Sorten dyrkes ikke i Norge.
Franceline (F) er en fastkokende delikatessepotet (godkjent 2012). Knollene er langovale, har rødt skall, og kjøttfargen er gul. Kalles også rødfarget Charlotte, men Franceline er mest brukt i Norge. Den har god holdbarhet og er kokefast. Franceline passer godt til koking, steking og ovnsbaking.
Rattepotet (F) Delikatessepotet som kan minne litt om små Mandelpoteter. Knollene er avlange, og både skall- og kjøttfarge er lys gule. Poteten er melen.
Roseval (F)  Fransk gourmetpotet. Knollene er langovale, og skallet er rødt og blankt. Sorten har høyt tørrstoffinnhold, og smaken er god. Sorten kan brukes til både koking, grilling, ovnssteking og i salater.
Sparris  Veldig spesiell potetsort med langsmale knoller, og kan likne på en asparges, derav navnet. Opphavet er ukjent.


 

 

Nye norske smaksbomber: Flere velger norske poteter les mer

 

Smakstest av nye Gourmetsorter. Les mer

 

Cerisa -ny og lovende delikatessepotet les mer

 

Produksjon av gourmetpotet – norske rådgivere på studietur i Frankrike les mer

 



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.